Načítání obsahu, prosím počkejte

Obojek nebo postroj, čemu dát přednost?

14. 3. 2020 – 9:29
0
Obojek nebo postroj, čemu dát přednost? Nabídka na trhu je pestrá od levných variant až po velmi luxusní obojky. Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Pořádné vodítko patří jistě k povinné výbavě každého správného pejskaře. Velký rozdíl ale může být v tom, k čemu ho na svém čtyřnohém miláčkovi připínají.

Někomu pro jeho pejska vyhovuje klasický jednoduchý obojek. Někdo jiný dává přednost určitému typu postroje. Další používá specifický stahovací obojek. Každá věc se pochopitelně hodí na něco trochu jiného a každá má samozřejmě své pro a proti.

Jednoduchý obojek kolem krku je asi tou největší klasikou, která je k vidění nejčastěji. Ostatně je díky své jednoduchosti také finančně nejdostupnější, pokud tedy zrovna nemáte zálusk třeba na nějaký originálně zdobený kousek z kvalitní kůže přímo od řemeslníka. Kromě kůže se obojky vyrábí též k textilu a koupit lze i kovové. 

Právě jednoduchost klasického obojku je i jeho velkou výhodou. Ať už jde o snadné nasazování, které zabere maximálně pár sekund, nebo přímo o jeho pořizování, kdy není potřeba nějaké přehnané měření a zkoušení, aby se zjistilo, zda bude většinou velmi lehce nastavitelný obojek pejskovi dobře sedět. 

Další výhodou je, že díky vodítku na jednoduchém obojku má člověk pod kontrolou přední část těla zvířete a může ho tak snáze ovládat. To je ale zároveň i nevýhodou obojku, který takto nerozkládá sílu z vodítka rovnoměrně po zvířecím těle, což může uškodit pejskovu krku a páteři. 

Spíš pro hodnější kluky 

U postrojů je to pak přesně naopak. Kšíry rozloží sílu z vodítka rovnoměrně po psím těle a odlehčí tak jeho krku. Zároveň tím ale pes získává výhodu vůči člověku. Rozložení síly mu dovolí větší tah a není tak snadné ho ovládat jako v případě na krku sedícího obojku. Proto postroj nemusí být zrovna dvakrát dobrou volbou pro temperamentnější psy, kteří rádi své páníčky zlobí. 

Postroje bývají dražší než obojky a rozhodně se u nich více vyplatí zainvestovat do kvalitnějších kusů, které se nezačnou brzy rozpadat.

profimedia-0174616899 Postroj má své pro a proti | zdroj: Profimedia

Při jejich koupi je třeba si dát pozor, aby čtyřnohému miláčkovi opravdu dobře seděly. Není dobré se spoléhat jen na odhad podle oka, u kterého vás může zradit nadýchaná psí srst. Rozhodně je na místě si psa pořádně přeměřit, nebo na něm kšíry před koupí přímo vyzkoušet. 

S tím souvisí i to, že dostat psa do postroje je pochopitelně časově náročnější, než mu nasadit obojek. Pokud navíc jde o přehnaně rozjívené zvíře, které jen tak neposedí na jednom místě, může se vám celý proces pořádně protáhnout. Po nějakém čase si ale na oblékání postroje mohou zvyknout i divočejší psi. Obecně tak zkrátka platí, že jsou postroje vhodnější pro klidnější a ukázněnější psy, kterým dopřejí volnější, příjemnější a zdravější pohyb.

Specifickou věcí jsou pak stahovací a polostahovací obojky, které jsou většinou vyrobeny z kovu, případně z kombinace kovu a kůže. Polostahovací obojky mají využití třeba u psů, jejichž krk je širší než hlava a u klasického obojku tak hrozí vyklouznutí. Polostahovací obojek se při napnutí vodítka do určité míry jednoduše stáhne, psa by ale neměl začít nepříjemně škrtit. 

dog-2619156_1280 Kovový obojek | zdroj: Pixabay

Klasické stahovací obojky se pak při zatažení zmenšují bez tohoto omezení. Je s nimi proto třeba zacházet nanejvýš opatrně a zodpovědně, protože může hrozit až uškrcení zvířete. Primárně se proto používají u větších a problémovějších psů jako pomůcka při výcviku. Například aby se zvíře odnaučilo nevyžádanému silnému tahu.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články