Načítání obsahu, prosím počkejte

Která zvířata musí mít čip?

21. 3. 2020 – 14:51
0
Která zvířata musí mít čip? Veterinář sterilně zavede mikročip do podkoží zvířete | zdroj: Profimedia

Jak je to u nás aktuálně s povinností označovat své mazlíky čipy? Situace kolem čipování zvířat se na začátku tohoto roku výrazně změnila, jak jistě dobře ví všichni zodpovědní pejskaři, kterých se novela veterinárního zákona v tomto ohledu dotkla především. 

Od prvního ledna tak platí v celé České republice povinné označování pejsků mikročipy. Jiných mazlíků se dnes v tuzemsku zákonem dané čipování nijak netýká. Ač třeba i majitelům koček je veterináři často velmi doporučováno si svá zvířátka nechat označit, kdyby se například zatoulala. 

Několik výjimek z povinného čipování pak najdeme dokonce i u psů. Mikročip nemusí mít starší pejsci, kteří jsou již označení jasně viditelným tetováním provedeným před 3. červencem 2011. Štěňata pak nemusí být očipována během prvních tří měsíců života, pokud tedy v této době nemění majitele. Jestliže už během prvních tří měsíců putují k novému páníčkovi, musí již mít povinně mikročip. 

Za neoznačeného psa člověku hrozí správní řízení s uložením pokuty až 50 tisíc korun. Zároveň povinné očkování zvířete proti vzteklině je momentálně platné právě pouze v případě, že je pes řádně označen. 

Cena mikročipu se pohybuje přibližně od 120 do 450 korun. Následně je samozřejmě ještě třeba počítat s poplatkem pro veterináře za sterilní zavedení mikročipu do podkoží zvířete. 

Situace je ale poněkud jiná, pokud se chystáte vyjet do zahraničí. Při cestování mezi státy Evropské unie totiž nestačí očipovat pouze vašeho psího miláčka. Unijní nařízení požaduje při cestování mezi členskými státy mikročip splňující příslušné normy pro všechna zvířata v zájmovém chovu.

Tam krom psů spadají i kočky a fretky, ač zde opět platí výjimka pro zvířátka označená jasně čitelným tetováním prokazatelně provedeným před 3. červencem 2011. Každopádně na povinné očipování zvířat v zájmovém chovu myslete, až vás napadne vzít si s sebou třeba vaši kočičku na dovolenou někam do zahraničí. 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články