Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč se psi honí za svým ocasem?

Proč se psi honí za svým ocasem? Psí honění za vlastním ocasem nemusí být vždy jen hrou | zdroj: Profimedia

Pejsci mají spoustu zvláštních zvyků, za které je sice máme rádi, ale tak úplně jim nerozumíme. Točí se v kruhu, než se uloží ke spánku, očůrají, co můžou, a když dostanou kost, zakopou jí neznámo kam. Jedním z nejzajímavějších zvyků je však bezpochyby honění vlastní oháňky. Copak neví, že je to součást jejich těla? Čeho se tím snaží dosáhnout?

Pro nás, nechápavé a bezocasé dvojnožce může být tato záliba naprosto nepochopitelná. Pejskům ale údajně pomáhá "upustit páru."

Nejčastěji tak činí ze dvou důvodů - z nudy a ze stresu.

Parťák na hraní

Pokud pes nemá nic nebo nikoho, s kým by si pohrál, bude se snažit zabavit sám. A taková chlupatá oháňka v tu chvíli přijde vhod.

Na druhou stranu se může jednat i o varovné znamení ukazující, že je váš psí kamarád ve stresu.

Pokud si takto hraje jen čas od času, jde pravděpodobně o nevinnou zábavu. Jestli to ale dělá denně, měli byste zpozornět. Věnujete se svému chlupáči dostatečně? Není osamělý?

Skryté nebezpečí

Ve výjimečných případech může jít i o zdravotní potíže, zvlášť pak v případě, že s touto aktivitou začal z ničeho nic. Viníkem může být epilepsie, nádor či tasemnice.

Ve všech těchto případech platí, že čím dříve se problém odhalí, tím lépe. Pokud tedy máte pochybnosti, s návštěvou veterináře neotálejte.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články