Načítání obsahu, prosím počkejte

Auto jako smrtící nebezpečí pro vašeho psa

4. 5. 2020 – 8:06
0
Auto jako smrtící nebezpečí pro vašeho psa pes v autě | zdroj: Pixabay

Léto se nezastavitelně blíží a s ním i období dovolených, výletů k vodě a pikniků. A určitě taky dojde na chvíli, kdy si uvědomíte, že jste něco zapomněli a musíte si ve spěchu zaběhnout do obchodu. Co však uděláte se svým chlupatým společníkem, který na piknik vyrazil s vámi?

Smrtící výheň

Nikdy není bezpečné nechávat své zvířátko v extrémním počasí samotné v autě. Ani na malý moment a ani, když necháte pootevřené okno. Je-li venku 35°C, auto zaparkované na slunci dokáže dosáhnout padesáti stupňů za pouhou hodinu! 

Na rozdíl od lidí, zvířata se neumí ochlazovat potem, místo toho používají ventilaci ústy. Jsou-li však v rozžhaveném autě s horkým, vydýchaným vzduchem, je mnohdy všechna snaha marná.

V ještě o něco horší situaci jsou na příklad mopsi, buldoci, perské kočky či jiná zvířata se zkrácenou dýchací trubicí.

V horkém autě vašemu mazlíčkovi hrozí úžeh, úpal nebo udušení. 

 Mezi nejčastější příznaky přehřátí patří:

  • Lapání po dechu

  • Zvýšený tep

  • Silné slinění

  • Strnulost

  • V nejhorším případě i bezvědomí, zvracení a krvavý průjem

Co dělat, když vidíte zvíře zavřené v autě během horkého letního dne?

Zapomeňte na akční filmy a nepokoušejte se  okamžitě rozbít okno. Majitel opravdu mohl odejít jen na pár minut a po návratu by vám jistě nepoděkoval.

Zkontrolujte vnější teplotu auta a stav zvířete uvnitř. Máte-li obavy, zavolejte policii a než přijede, pokuste se vyhledat majitele. Můžete například požádat zaměstnance supermarketu, aby použili hlášení. 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články