Načítání obsahu, prosím počkejte

Psí kmeti: Která plemena se dožívají nejvyššího věku?

7. 4. 2020 – 13:35
0
Psí kmeti: Která plemena se dožívají nejvyššího věku? Vysokého věku se dožívají jezevčíci, voříšci nebo různá plemena teriérů | zdroj: Profimedia

Jednotlivá psí plemena se od sebe výrazně liší například i tím, jak vysokého věku se dožívají. Některá z nich patří v tomto ohledu mezi hotové šampiony. Podívejme se, jaká to jsou, a na čem jejich dlouhověkost záleží. 

Asi každý by rád, aby se jeho psí mazlíček, pokud je zdravý a radostně vrtí ocáskem, dožil co nejvyššího věku. Mezi dlouhověká plemena obecně patří spíš ta menší či středně velká. Hůře jsou na tom jak trpasličí plemena, tak velká plemena.

Nejkratší průměrnou délku dožití pak mají opravdu obří plemena s vysokou hmotností. Velikost pejska je tak důležitým ukazatelem – čím je větší, tím je zpravidla průměrný věk dožití nižší.

Vysokého věku se dožívají jezevčíci, voříšci nebo různá plemena teriérů například australský silky teriér, border teriér, irský teriér či lakeland teriér. Dlouhá léta vám bude dělat společnost třeba i čivava, jorkšír či kanaánský pes.

Mezi dlouhověká plemena se řadí rovněž střední špic, pudl toy, pudl trpasličí, lhasa apsa, švédský vallhund nebo tibetský španěl. Vůbec nejvyššího věku se ale podle Guinessovy knihy rekordů dožil zástupce úplně jiného plemena – australský honácký pes jménem Bluey. Bylo mu 29 let.

Naopak velmi nízkého věku průměrně dosahuje německá doga, bordeauxská doga, pyrenejský ovčák, miniaturní bulteriér nebo také boxer či bernský salašnický pes. Průměrná doba dožití velkého modrého gaskoňského honiče je méně než pět let.

Samozřejmě plemeno není jediným faktorem, který ovlivňuje délku života vašeho miláčka. Pokud chcete, aby se dožil vyššího věku, můžete k tomu sami přispět tím, jak o něj pečujete. Zásadní je kvalitní krmivo, které by mělo být přizpůsobené stáří a aktivitě vašeho pejska. Důležité jsou rovněž pravidelné návštěvy veterináře a stejně jako u lidí nelze podcenit ani hladinu stresu vašeho mazlíčka.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články