Načítání obsahu, prosím počkejte

Zelené smrtící nebezpečí, co číhá na psy ve vodě

4. 3. 2020 – 8:26
0
Zelené smrtící nebezpečí, co číhá na psy ve vodě Psí koupání | zdroj: Pixabay

Začalo to jako nevinná procházka v parku. Devítiměsíční německý ovčák si se svým páníčkem užíval slunný jarní den a po procházce si ještě chvíli hrál na zahradě a v jezírku. Když se pak vrátil do domu, náhle se mu protočily oči a zkolaboval. 

Jeho majitel jej okamžitě odvezl k veterináři, kde se situace ještě zhoršila. Pejsek byl v křečích a nepřetržitě zvracel. Nedlouho poté veterináři odhalili původce jeho stavu - sinice. Psík se po procházce ochladil několika tempy v zahradním jezírku, které je obsahovalo. Po osmnácti hodinách nepřetržité péče se jeho stav naštěstí vrátil do normálu.

Sinicím se v posledních letech velmi daří a jejich přemnožení provází jev známý jako vodní květ. Ve větším množství se do vody uvolňuje značné množství takzvaných cyanotoxinů, které jsou nebezpečné jak pro zvířata, tak i pro lidi. Dobře to znají na příklad obyvatelé Brna, kteří si proto v posledních letech nemohou zaplavat ve své oblíbené přehradě.

Mezi příznaky otravy patří:

  • Křeče

  • Lapání po dechu

  • Průjmy

  • Problémy s orientací

  • Zvracení

  • Selhání ledvin

Poměrně známé jsou případy otrávené zvěře, došlo však i k několika lidským úmrtím, která jsou těmto toxinům přisuzována. Největší nebezpečí hrozí kromě našich chlupáčů i seniorům a dětem.

Nejlepší obranou je prevence. Nepouštějte svého hafana do každého rybníka, který potká. Jak sinice ale rozeznat od obyčejných vodních řas?

"Odlišit řasy od toxických sinic pomůže jednoduchý, tzv. Maršálkův test. Naplňte průhlednou láhev, například PETku, až po hrdlo a nechte 20 minut odstát. Pokud se vytvořil u hladiny zelený proužek nebo povlak, který vypadá jako zelená krupice nebo sekané jehličí, ale zbytek vody zůstal čirý, jsou ve vodě sinice," říká Eliška Maršálková z botanického ústavu. "Zůstala-li voda zelená, obsahuje řasy," dodává.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články