Načítání obsahu, prosím počkejte

Nebezpečná bulka, která může zabít vaši kočku

25. 4. 2020 – 13:41
0
Nebezpečná bulka, která může zabít vaši kočku Na fibrosarkomy trpí hlavně kočky | zdroj: Pixabay

Rakovina se nevyhýbá ani kočkám, jejich "specialitou" jsou hlavně fibrosarkomy – nádory, které mohou vzniknout v místě vpichu očkování.

Majitelé koček by měli pravidelně kontrolovat kůži svých miláčků, a to hlavně v místech předchozího očkování. Fibrosarkomy jsou totiž nádory měkkých tkání, které se tvoří v místě aplikace očkování, zpravidla vakcíny proti vzteklině.

Protože jde o zhoubné nádory, musí kočička absolvovat poměrně radikální léčbu, včetně chemoterapie. Samozřejmostí je vyříznutí bulky, nádor má však tendenci se vracet. Navíc často metastázuje do plic, uzlin, ale třeba i jater a ledvin. Je tedy potřeba jej odstranit co nejrychleji. 

Chemoterapii se asi nevyhnete

Poinjekční sarkomy jsou zrádné v tom, že se mohou objevit několik týdnů, týdnů, ale i let po aplikaci injekce. Prvním projevem sarkomu je u většiny koček nebolestivá bulka pod kůží na místě vpichu. Pokud si bulky nevšimnete včas, může se nádor rozšířit – v takovém případě se přidají i další příznaky jako letargie nebo ztráta chuti k jídlu.

Samozřejmě ne každá podkožní bulka musí být hned fibrosarkom, je ale zapotřebí, aby se na ni podíval veterinář. Ten provede krevní vyšetření, CT a rentgen oblasti a biopsii.

Žádná účinná léčba zatím nebyla objevena, ale při včasné detekci a kombinaci chirurgického zákroku a chemoterapie nebo radioterapie je šance, že se kočička vyléčí.

I když není radno komplikace podceňovat, není to důvod pro odmítání očkování. Přece jen, i když jde o relativně častý typ nádoru, vyskytuje se "jen" u jedné až deseti koček z 10 tisíc očkovaných. Navíc veterináři preventivně očkují do míst, kde by jeho případný výskyt nadělal co nejmenší neplechu a šel snadno vyříznout.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články