Načítání obsahu, prosím počkejte

Mohou kočky plakat?

6. 2. 2020 – 9:40
0
Mohou kočky plakat? Mohou kočky plakat? | zdroj: Pixabay

Snadná odpověď zní: ano. Ale ne ze stejných důvodů jako my.

Máte-li doma kočičku, pravděpodobně souhlasíte s tvrzením, že zvířata prožívají stejné emoce, jako lidé. Mohou však i plakat?

Mieshelle Nagelschneiderová, americká odbornice na kočičí chování, které se často přezdívá "Kočičí našeptávačka", říká, že kočky cítí trošku jinak, než lidé. "Od kočky nečekejte vodopády slz ani neovladatelné vzlyky. To je lidská záležitost. To však samozřejmě neznamená, že smutek neprožívají." 

Smutná kočka většinou bývá apatická. Z ničeho nic přestane užívat činnosti, které dříve milovala, nechce se mazlit a většinu času jen prospí. V případě urgentních potíží se může projevovat i hlasem - neočekávejte však vzlykání. To, co uslyšíte, bude spíš velmi smutné mňoukání.

Ačkoliv kočičky ze smutku slzy neroní, neznamená to, že jsou jich ušetřeny. Pokud má vaše kočička uslzené oči, nemusí být smutná, je ale s největší pravděpodobností nemocná. Nejčastějším důvodem je prosté nachlazení, což však není něco, co by se u koček mělo zanedbávat. V případě, že se kočičí zahlenění neřeší, může snadno léčitelná nemoc dospět do chronických problémů, které někdy nevyřeší ani antibiotika.

Mezi další důvody k slzám může patřit alergie či krátkodobé podráždění, nic z toho by se však nemělo podceňovat a brát na lehkou váhu.

Máte-li tedy pocit, že vaší kamarádce kanou slzy jako hrachy, navštivte s ní neprodleně veterináře.



Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články