Načítání obsahu, prosím počkejte

Záhada mléčného kroku aneb Proč do vás kočka zatne drápy

Záhada mléčného kroku aneb Proč do vás kočka zatne drápy Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Jste-li jeden ze šťastlivců, kteří sdílejí byt s kočičí kamarádkou, asi to znáte. Kočička si vám lehne na klín, vrní, mazlí se a najednou - au! - zaryje vám drápky přímo do nohy. Jedná se o takzvaný mléčný krok a rozhodně to neznamená, že vám chce nějak ublížit.

Kočky ke svému přešlapování používají polštáře, deky a jiné měkké povrchy - třeba i lidi. Dodneška není jasné, proč se této zvláštní činnosti s takovou oblibou oddávají, existuje však celá řada dohadů a teorií.

S mámou bylo nejlíp

Nejznámější z nich tvrdí, že se jedná o pozůstatek po kojení. Když koťata pijí od matky, pomáhají si drápky, aby mléko lépe teklo. V dospělosti to pak dělají ve chvílích, kdy jsou šťastné a cítí se stejně příjemně, jako se dříve cítily jen u maminky. Tomuto vysvětlení nahrává i fakt, že některé kočky místo, na které si chtějí lehnout, dokonce "ocucávají."

Prastarý zvyk

Další teorie tvrdí, že má tento zvyk ještě vzdálenější kořeny a že sahá do doby před domestikací, kdy kočky žily ve volné přírodě. Když se divoké kočky ukládají ke spánku, musí si samy připravit pelíšek a udusat trávu, na kterou si lehnou. Tato nutnost se pak údajně proměnila v instinkt. Konec konců, něco podobného dělají i naši psí kamarádi - někteří z nich se několikrát otočí dokola, než si lehnou - jakoby ušlapávali trávu.

Tady je Mourkovo

A nakonec to nejbanálnější vysvětlení. Je možné, že se jedná jen o další způsob, kterým kočky šíří svou pachovou stopu a značkují si tak své teritorium. Je to zkrátka jejich způsob, jak ostatním říci "Dej si bacha, tady bydlím já."

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články