Načítání obsahu, prosím počkejte

Je kočka mazlíček pro vás?

6. 1. 2020 – 19:36
0
Je kočka mazlíček pro vás? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

I přes to, co se o nich říká, jsou kočky velmi společenské bytosti, které milují pozornost. Sice jí nemusí mít tolik jako pejsci, i tak však potřebují někoho, kdo se s nimi pomazlí a pohraje. Přeci doma nechcete mít ztrápenou a znuděnou kočičku.

Než si proto pořídíte jakékoliv zvířátko, je třeba promyslet, zda na něj máte dostatek času. Možná máte zkušenost s kočičkou, která se s vámi mazlí jen, když si to ona přeje a jinak se vám vyhýbá. I toto zvířátko vás však potřebuje poblíž.

Co se týče peněz, "lezou do nich" kočky zhruba stejně, jako psi. Kromě nákupu kvalitního krmiva a hraček přibudou i výdaje za stelivo a veterinární péči.

Co zvážit?

  • Kočky jsou velmi čistotná stvoření, jak lze vypozorovat již z jejich důkladné každodenní hygieny. A když si taková micka vylíže kožíšek do čista, nebude se jí chtít do nevyčištěného záchodu. Je jej tedy třeba pravidelně kontrolovat a čistit, nejlépe denně.

  • Kočky se v dnešní době dožívají patnácti let a více. Pokud si chcete pořídit malé kotě, počítejte s tím, že se jedná o opravdu dlouhodobý závazek.

  • Kočičí drápky se musí brousit! Nebojte, brusku nepotřebujete, kočička se o to postará sama. Je však možné, že se tak rozhodne činit na zbrusu novém čalounění vašeho oblíbeného křesla. Nezapomeňte tedy nakoupit dostatek škrabadel. Jestli si chcete být jistí, že ji zaujmou, investuje do spreje s šantou kočičí.

  • Máte-li děti mladší tří let, poohlédněte se po starší kočičce či odrostlejším kotěti. Stejně jako ta lidská, jsou i kočičí mimina velmi křehká a neopatrné zacházení jim může ublížit. Péče o ně je také nesmírně časově náročná.

  • Každá kočka je jiná. Některé jsou mazlivé a společenské, jiné jsou samostatnější a nemají rády, když je někdo zvedá ze země. Pokud se rozhodnete zvíře adoptovat z útulku či depozita, hodně vám to situaci usnadní, protože vám tam mohou každou kočičku popsat a něco vám o ní říct. Často se však stává, že se ze zvířete, které je v útulku velmi plaché doma stane mazlík. Tato zvířátka si totiž uvědomují, že dostala novou šanci a jsou za ní vděčná.

  • Budete se také muset rozhodnout, zda bude mít kočička přístup ven nebo ne. Opět velmi záleží na její povaze. Obvykle se jedná o velmi zvědavá zvířata, která ráda zkoumají okolí, pokud však bydlíte poblíž silnice, nechte je raději uvnitř, popřípadě jim postavte oplocenou a zastřešenou voliéru, ve které budou v bezpečí. Bydlíte-li v bytě a chcete své chlupaté kamarádce dopřát přístup ven, pořiďte si postroj a zkuste ji vzít na procházku do parku. 

Rozumné je také investovat do sítí do oken. Jakkoliv šikovné a obratné kočky jsou, nehody se stávají i jim.

Kočky můžou být skvělými společnicemi. Ale než si nějakou pořídíte, je důležité se ujistit, že jste připraveni na všechno, co život s těmito zvláštními tvory obnáší, a že jste ochotni ve společném soužití dělat kompromisy. Konec konců, mazlíčci jsou členy rodiny.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články