Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak vyřešit nepřátelství mezi vašimi kočkami

10. 1. 2020 – 13:09
0
Jak vyřešit nepřátelství mezi vašimi kočkami Soužití dvou koček nemusí být vždy pohádka | zdroj: Pixabay

Kočky jsou teritoriální šelmy a jakékoliv narušení prostoru, který považují za svůj, mohou nést těžce. Kromě toho, my lidé kočičkám málokdy dáváme možnost vybrat si vlastní spolubydlící a některá zvířata si zkrátka nerozumí. Situace je o to těžší pro dva kočičáky stejného pohlaví, kteří nejsou nijak příbuzní.

Když se vaše kočky nesnesou, máte několik možností, jak vztahový a teritoriální problém řešit.

Rozdělte kočky do dvou sousedících pokojů. Každý pokoj musí mít vlastní misky s jídlem a vodou, hračky, pelíšek a toaletu. Držte je odděleně několik dní a každý den je vyměňte - takto se uslyší a ucítí, ale nebudou se potkávat.

Po několika dnech zkuste pootevřít dveře. Pokud zvířata zůstanou klidná, zkuste je otevřít úplně. Jestli nereagují, jsou možná připraveny spolu opět trávit čas. Vidíte-li však projevy agrese (naježená srst, vrčení či syčení), zase dveře zavřete.

Pokud problém přetrvává, musíte na to složitěji. Nechte kočkám oddělené pokoje, ale každý den je na krátkou chvíli spojte a buďte s nimi pohromadě. Nejprve je držte daleko od sebe a snažte se obě zabavit hrou nebo mazlením, aby si všímaly vás a ne sebe navzájem. Postupně snižujte jejich vzdálenost.

Zkuste je sblížit krmením - každá samozřejmě musí mít vlastní misku a nesmí zůstat bez dozoru. Pokud se budou stýkat vždy při jídle, spojí si svou vzájemnou společnost s něčím pozitivním.

Kočky nikdy nenechávejte o samotě, pokud si nejste jistí, že jsou schopné jíst a hrát si kousek od sebe, aniž by na sebe útočily.

Užitečné tipy

  • Nikdy netolerujte rvačky. Problémy se soubojem nevyřeší, naopak by se mohly zhoršit a ještě by se kočky mohly ošklivě zranit. Nesnažte se je od sebe odtrhnout, aby nezaútočily na vás. Rozdělit je můžete hlasitým tleskáním nebo sprejem s vodou.

  • Nechte kočky vykastrovat. Většina zvířat je po kastraci klidnější.

  • Rozmístěte po domě několik stejných misek s jídlem a vodou, pelíšků a toalet, aby nemusely bojovat o svá oblíbená místa.

  • Odměňujte mír! Když si všimnete přátelského chování, oběma kočkám dejte pamlsek.

  • Někdy pomáhá pomazat kočky trochou jídla - budou tak zaneprázdněné vlastní hygienou (která je pro ně uklidňující), že si ani nevšimnou, že jsou vedle sebe. V ideálním případě by mohly skončit čištěním se navzájem.

  • Zkuste feromony. Dají se zakoupit ve většině zverimexů a ačkoliv je lidé necítí, na kočky působí přímo zázračně.

Jestli nic nezabírá, nebojte se kontaktovat odborníka. Ani ten však není všemocný. Některá zvířata spolu zkrátka v míru žít nedokáží. Stres není zdravý ani pro lidi ani pro zvířata a pokud se vaše kočky opravdu nesnesou, možná bude rozumnější je držet navždy odděleně nebo jedné z nich najít jiný domov.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články