Načítání obsahu, prosím počkejte

RAKOVINA a VAŠI DOMÁCÍ MAZLÍČCI: Jak proti ní bojovat?

21. 1. 2020 – 9:08
0
RAKOVINA a VAŠI DOMÁCÍ MAZLÍČCI: Jak proti ní bojovat? zdroj: Pixabay.com

Zjištění, že má váš nejlepší přítel rakovinu, je vždy smutné. Neztrácejte však naději a mějte na paměti, že různí veterináři mohou na situaci mít různé názory a zatímco jeden kroutí hlavou, druhý bojuje dál. Je tedy vždy dobré porovnat minimálně dva názory, než se rozhodnete, jakou léčbu zvolit.

Rakovina může mít celou škálu příznaků, které ale většinou mohou způsobovat i jiná, méně vážná onemocnění. Proto je důležité pejska nechat pravidelně prohlížet u veterináře.

Po nálezu nádoru je většinou prvním krokem biopsie, při které se odstraní malé množství tkáně a testuje se, zda se opravdu jedná o zhoubný nádor. Mezi další vyšetření pak patří ultrazvuk či krevní testy, které mohou také napovědět, zdá se nádor zvětšuje.

Prevence

Výrazně snížit riziko určitých druhů rakoviny může kastrace v raném věku. Kastrovaná fena má menší pravděpodobnost rakoviny prsu a pravděpodobnost, že kastrovaný pes dostane rakovinu varlat, je dokonce nulová.

Důležitá je také celková péče o zvíře. Nešetřete na krmivu a dopřávejte mu dostatek pohybu. Samozřejmostí jsou již zmíněné pravidelné veterinární prohlídky, a to i v případě, že pejska zrovna nic netrápí.

Léčba

Možnosti léčby se odvíjejí od typu rakoviny a fáze, do které se dostala, a jsou dost podobné, jako u lidí. Nejčastěji se jedná o operativní odstranění nádoru následované chemoterapií a radioterapií.

Někteří majitelé se rozhodnou rakovinu neléčit a nechat pejska dožít, i tak se však bez návštěvy veterináře neobejdete, chcete-li svému kamarádovi zajistit bezbolestný konec. Zvířecí lékař vám může poskytnout léky na snížení bolesti a jiných potíží spojených s rakovinou.

Některé typy nádorů se dají vyléčit, jiné ne. I v případě, že je váš chlupáč nemocný nevyléčitelně, se však stále dá pro zlepšení jeho života udělat mnoho. Neváhejte poradit se s veterinářem nebo navštívit veterinární centrum zaměřené na onkologické pacienty. A pamatujte na to, že milující péče, kvalitní strava a dostatek pohybu mohou jeho život nejen zlepšit, ale i prodloužit.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články