Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak pečovat o psí uši

17. 12. 2019 – 8:51
0
Jak pečovat o psí uši Nikdy psům nečistěte uši klasickými vatovými tyčinkami | zdroj: Profimedia

K pravidelné péči o psa by měla neodmyslitelně patřit i kontrola a čištění jeho uší. Je to zvláště důležité, pokud jste hrdým vlastníkem plemena se svěšenými oušky, jako je bígl či jezevčík nebo, pokud má váš kamarád chlupatější uši, než je obvyklé. 

Při čištění postupujeme velmi opatrně. Uši jsou citlivými orgány a neopatrným zacházením je můžete podráždit a způsobit infekci. Nikdy se nesnažte pejskovi vyčistit vnitřní ucho a nepoužívejte vatové tyčinky!

Jak na to?

Začněme kontrolou. Jednou týdně byste do uší měli nahlédnout a ověřit si, že jsou čisté, nezapáchají a nemají v sobě žádné povrchové ranky způsobené častým škrábáním. Pokud jsou uši špinavé, posaďte si pejska k sobě a jemně mu ucho odklopte, abyste do něj měli snadnější přístup. Opatrně je vytřete kusem gázy či ubrouskem navlhčeným čistícím roztokem. Snažte se maz vytáhnout ven, ne zatlačit hlouběji do ucha.

Pokud je mazu opravdu hodně a ubrouskem se vám jej nedaří odstranit, je vhodné uši po konzultaci s veterinářem i proplachovat. Nakapejte do nich trochu roztoku a důkladně je promasírujte, aby se medicína dostala i na těžko dostupná místa.

Nebezpečná infekce

Psí uši jsou plné záhybů, přehybů a těžko dostupných míst. Proto není divu, že je velmi těžké z nich dostat maz, vodu či parazity. Psi jsou proto obzvláště náchylní k různým ušním infekcím, které mohou být způsobené nedostatečným čištěním, ale také neopatrným koupáním či jednoduchým zapařením uší.

Mezi nejčastější příznaky infekce patří:

  • Časté škrábání uší
  • Hnědý, nažloutlý nebo krvavý výtok z uší
  • Zápach
  • Zarudnutí
  • Opuchání
  • Strupy
  • Ztráta srsti kolem uší
  • Otírání uší o podlahu či nábytek
  • Naklánění hlavy, časté oklepávání
  • Ztráta rovnováhy
  • Chůze v kruzích

Jestli zaznamenáte jakýkoli z těchto příznaků, neotálejte s návštěvou veterináře. Neléčené infekce mohou vést až ke ztrátě sluchu či trvalému poškození motoriky a narušení rovnováhy.

Pozor na vodu!

Věděli jste, že časté koupání či plavání může být spouštěčem ušní infekce či jiných potíží? Pro prevenci je pejskovi vhodné ouška ucpávat kousky vaty, kdykoliv jde do vody a když vyleze, je uši nutné hned důkladně vysušit.

Pokud má váš chlupáč s oušky potíže často, požádejte svého veterináře o vysušovací ušní roztok, který pomáhá odpařovat přebytečnou tekutinu z uší.

Paraziti

Další přirození nepřátelé zdravých uší jsou zákeřní roztoči způsobující ušní svrab. Typickým příznakem svrabu je vysoká svědivost uší a hustý hnědý maz kávové barvy. Diagnózu však s jistotou může udělat jen zvěrolékař, v případě potíží a podezření jej tedy neváhejte navštívit.

Každý chovatel si snad přeje štěstí a spokojenost svého zvířecího kamaráda. Ani jedno z toho však není možné, pokud ho něco neustále svědí nebo bolí. Zařaďte proto pravidelné kontroly uší do své rutiny. Jen tak si můžete být jisti, že se všechny problémy vyřeší včas.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články