Načítání obsahu, prosím počkejte

Kolik vody by kočky a psi měli denně vypít?

30. 7. 2023 – 12:39
0
Kolik vody by kočky a psi měli denně vypít? Kočky rády pijí rovnou z vodovodního kohoutku | zdroj: Pixabay

Zatímco se vaše kočka misky s vodou jen decentně dotkla jazýčkem, váš pes si vyžádal už druhý přídavek a stále hltá jako by týden nepil? Ani jeden extrém není dobrý a může znamenat zdravotní problémy. Kolik by tedy měl váš mazlíček denně vypít?

Průměrná tři a půl kilogramu vážící kočka by do sebe během dne měla "kopnout" zhruba tři větší panáky vody (cca 150 ml vody). Jsou ji však zvyklé přijímat primárně z potravy.

Problém to není u micin krmených kapsičkami a konzervami, které obsahují 70 – 80 procent vody. Pokud však jejich jídelníček tvoří hlavně granule, je potřeba dohlédnout na to, aby i pravidelně pily. Jenže hlídat kočičí pitný režim je docela oříšek, zvlášť, když jen minimum z nich se je ochotno napít před svědky.

Když máte pocit, že vaše kočka málo pije, zkuste nejdříve vyměnit nebo posunout misku – je docela pravděpodobné, že se jí prostě jen nelíbí buď nádoba jako taková, nebo místo, které jste pro ni vybrali. Zkuste také místo misky sáhnout spíš po fontánce – tekoucí voda kočky přitahuje mnohem víc, než nudná miska. Ze stejného důvodu můžete své kočičce pustit kohoutek – vodu bude olizovat přímo z něj.

V případě, že selže vše, budete zřejmě muset svou kočku přeprat a v extrémním případě ji naučit například na pití z injekční stříkačky. Jinak riskujete, že jí poměrně rychle odejdou ledviny.

Když psi pijí moc

Průměrných čtyřicet mililitrů na kilogram váhy (podle velikosti plemena 20 – 70 ml/kg) se doporučuje i u psů, u nich však s pitným režimem nebývá takový problém. Ve vedru, po snědení misky granulí nebo třeba po větší fyzické zátěži se na misku s vodou lačně vrhnou. Navíc jim vůbec nevadí, když je při tom někdo sleduje. Pokud tedy zajistíte přísun vody, dehydratace by je měla minout.

U psů se ale naopak může objevovat opačný problém – pijí příliš mnoho. Pokud váš psík tedy pije víc, než je obvyklé a nemá k tomu objektivní důvod, zbystřete. Může se jednat o takzvanou polydipsii, tedy nadměrnou žízeň, která bývá příznakem mnoha závažných onemocnění – například cukrovky, selhávání ledvin nebo třeba Crohnovy choroby. V takovém případě svého mazlíčka více kontrolujte, a kdyby neuhasitelná žízeň přetrvávala delší dobu, vyrazte raději k veterináři.

Ve všech případech však platí: Misku svému mazlíčkovi denně čistěte a doplňujte čerstvou vodu.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články