Načítání obsahu, prosím počkejte

Psí první pomoc: Jak ošetřit popáleniny

13. 6. 2020 – 14:33
0
Psí první pomoc: Jak ošetřit popáleniny Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Stačí hrnek horkého čaje, trochu nepozornosti a malér je na světě. Drobné lehké popáleniny u svého psa dokážete ošetřit sami, u vážnějších případů ale neváhejte a vyrazte k veterináři.

U zvířat, stejně jako u lidí, rozlišujeme tři stupně popálenin:

  • První stupeň – povrchové popáleniny, při kterých je zasažena jenom povrchová vrstva kůže. Projevují se nejčastěji jen zarudnutím a mírnou bolestí. U psa je mnohdy ani přímo nevidíte. Může jít například o popáleniny od slunce v místech, kde má krátkou a jemnou srst, třeba na čumáku.
  • Druhý stupeň – středně těžké popáleniny, při kterých jsou zasaženy hlubší vrstvy kůže a projevují se tvorbou bolestivých puchýřů. Ty praskají a slepují chlupy kolem nich. Tady už hrozí infekce, takže by měl popáleninu vidět a odborně ošetřit veterinář.
  • Třetí stupeň – těžké popáleniny, při nichž dochází ke zničení všech vrstev kůže. Zranění je velmi bolestivé, někdy však naopak zvíře v místě popáleniny ztrácí cit. Na pokožce je znát ožehnutí a může jít o otevřenou ránu. Je nutné okamžitě vyhledat veterinární pomoc.

Když už k popálení dojde, řiďte se tím, co byste dělali, kdyby šlo o vás – nebo spíš vaše dítě. Když se spálíte a máte místo jen zarudlé, zpravidla neletíte na pohotovost. Popálené místo co nejdéle ochlazujte, ať už studenou vodou, nebo třeba pytlíkem s ledem nebo mraženou zeleninou. Pokud se ale utvoří puchýřky, návštěvu lékaře by to chtělo. 

U lehkých popálenin – třeba od slunce nebo krátkého dotyku s horkým předmětem, bude stačit, když budete místo následně mazat například bepanthenem nebo mastí s aloe vera.

Jakmile jde o těžší popáleninu, postupujte nejdříve stejně – dlouze a důkladně místo ochlazujte, klidně i několik desítek minut. Puchýře nepropichujte a ránu ničím nemažte. Pokuste se co nejdříve dorazit k veterináři.

U psů je zrádné, že kvůli chlupům se často o popáleninách dozvíte s denním až dvoudenním zpožděním, pokud tedy nejste přímým svědkem úrazu. V případě těžších popálenin by proto psa měl vždy vidět veterinář, který mu odebere krev a zjistí, jak moc úraz organismus vašeho mazlíčka zmohl. V některých případech bude například veterinář muset sáhnout i po infuzi a při těžkých popáleninách třetího stupně se zřejmě pejsek nevyhne ani hospitalizaci.

Od elektřiny a chemikálií

Samostatnou kapitolou jsou chemické popáleniny a popáleniny od elektřiny. Popáleniny elektrickým proudem nejčastěji objevíte psovi v tlamě – jako důsledek překousání drátů. V takovém případě hledejte poranění nejen přímo v tlamě, ale i na pyscích.

V případě chemických popálenin jde většinou o poleptání od čisticích nebo desinfekčních prostředků, případně zasažení jinými chemikáliemi. Většinou jde o druhý až třetí stupeň popálení. Pokud jde o kyselinu, můžete ji zneutralizovat roztokem jedlé sody ve vodě. Zásadité látky pro změnu roztokem octu.

Při ošetřování dbejte na to, aby se chemikálie nedostaly do tlamy, čenichu a do očí – pokud oči zvířete přece jen zasáhla, proplachujte je čistou vodou nebo fyziologickým roztokem alespoň deset minut.

Zasažené místo pořádně opláchněte velkým množstvím vlažné vody a rozhodně na popáleninu nic nepřikládejte přímo. Při ošetřování psa buďte velmi opatrní a pokud máte, použijte ochranné prostředky. Co nejrychleji vyhledejte veterináře a v ideálním případě s sebou vezměte obal dané chemikálie.   

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články