Načítání obsahu, prosím počkejte

Opuštěná koťata: Co dělat, když je najdete

11. 6. 2020 – 9:38
0
Opuštěná koťata: Co dělat, když je najdete Postarat se o opuštěná koťata není jen tak | zdroj: Pixabay

Útulky jsou nacpané k prasknutí a nezodpovědní chovatelé nekastrované kočky nechávají běhat po venku. Co dělat, pokud narazíte na koťata bez matky?

Na úvod je důležité říct, že koťata mají největší šanci přežití, pokud jsou se svou matkou. Tu nedokáže nahradit ani nejzkušenější chovatel. Pokud tedy narazíte na skrýš koťátek, obrňte se trpělivostí.

Čekejte

Kočičí matky u svých dětí nejsou neustále. Často odcházejí, aby si obstaraly něco k snědku nebo aby obhlédly situaci a našly pro své ratolesti bezpečnější místo. Opuštěná koťata obvykle bývají špinavá a neustále naříkají hladem. 

Než začnete jednat, měli byste jejich skrýš nějakou dobu pozorovat zpovzdálí, minimálně ze vzdálenosti deseti metrů. Ještě o něco lepším řešením by mohlo být odejít a vrátit se později. Kočičí mámy můžou být pryč i několik hodin.

Dokud si nejste jistí, že se matka nevrátí, nijak se koťat nedotýkejte a nemanipulujte s nimi!

Matka se nevrací? Pak je to na vás

Pro malá koťata je chlad mnohem nebezpečnější, než hlad. Pokud jsou na dotek studená, snažte se je co nejrychleji dostat do tepla. Zabalte je do deky či do ručníku a položte je na vyhřívanou dečku na nejnižší nastavení. Po případě můžete použít thermo láhev, pokud ale o koťata hodláte dlouhodoběji pečovat, bez dečky nebo hřející lampy se neobejdete. Malá koťata totiž neumí ovládat svou tělesnou teplotu, a tak musí být zahřívána až do věku jednoho měsíce. Nikdy to ale s teplotou nepřehánějte!

Koťata nekrmte, dokud nejsou zahřátá, protože by nemusela správně trávit.

Abyste jim dodali trochu síly, můžete jim do tlamiček nakapat pár kapek lehce oslazené vody.

Kam s nimi?

Drobečky uložte do krabice nebo přepravky na místo, na které se nemůžou dostat další zvířata a na kterém je klid. Krabici přikryjte ručníkem či dekou. Na dno krabice umístěte již zmíněnou elektrickou dečku, na ní dejte ručník a nakonec plenu, kterou je třeba denně měnit. Až budou starší budou potřebovat větší, ale bezpečný prostor - v úvahu připadá zabezpečená koupelna nebo ohraničený prostor v jiné místnosti.

Co s nimi?

Koťata by co nejdříve měl prohlédnout veterinář, aby ověřil zda nejsou podchlazená či dehydrovaná. Ten vám také poskytne další rady, jak o koťata dále pečovat, či kam je odnést.

Nemusíte být na všechno sami! Nebojte se vyhledat pomoc odborníků. Po celém území Česka je velké množství kočičích depozit, která vás v tom nenechají. Pokud si koťata nebudou moci vzít sami, pomohou vám najít člověka se zkušenostmi nebo vám poradí, jak o ně dál pečovat.

A nezapomeňte na sebe být hrdí! Právě jste zachránili několik malých životů, které díky vám dostanou druhou šanci.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články