Načítání obsahu, prosím počkejte

Jste připraveni na domácího mazlíčka?

20. 12. 2019 – 20:52
0
Jste připraveni na domácího mazlíčka? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Adopce domácího mazlíčka je velkým závazkem. Měl by to být příslib péče o zvířátko až do konce jeho života, což můžou být dlouhá léta i dekády. Za tu dobu se toho ve vašem vlastním životě může hodně změnit. Změny zaměstnání, stěhování nebo nový člen rodiny. Váš chlupatý kamarád bude u všeho a bude třeba na něj brát ohled.

Důležitá investice

Vlastnictví domácího mazlíčka je dražší, než jeho pořizovací cena. Krmivo, hračky, veterinární péče a kastrace vám mohou významně zasáhnout do rozpočtu.

Dalším nezbytnou investicí je čas. Pejska musíte venčit, s kočičkou si hrát, každé zvíře ke štěstí potřebuje nezanedbatelné množství pozornosti.

Je libo pejska?

Psí povaha by samozřejmě měla odpovídat vašemu životnímu stylu. Jestli trávíte většinu času doma u televize, klidný psí senior u vás bude šťastnější než hyperaktivní pejsek s touhou poznávat svět. I ten nejklidnější psík však potřebuje procházky a cvičení, zvažte tedy své časové možnosti.

Máte-li doma malé dítě, je místo štěněte vhodnější pejsek starší pěti měsíců. Péče o štěně je náročnější a taky není nikdy jisté, jakou bude mít povahu a zda si s dítětem bude rozumět. U staršího pejska už jeho charakter znáte a můžete si vybrat a zajistit tak jak bezpečí mazlíčka, tak vaší ratolesti.

Nebo kočičku?

Kočky jsou známé pro svou eleganci, hravost a mazlivost. Stejně jako pejsci ale mají své vlastní osobnosti a jejich povaha a způsob života se může velmi lišit. Jsou také většinou samostatnější, než psi, to ale rozhodně neznamená, že nepotřebují pozornost.

Ujistěte se, že všichni členové rodiny vědí, co vlastnictví kočičky znamená a že nepředstavuje jen zábavu, ale i starost. Jsou všichni připraveni na přítomnost chlupů v domě a na oblečení? Jsou ochotni zvíře krmit, vyčesávat a čistit mu toaletu? Obětujete pro kočičku svůj nový potah na křesle?

Příprava domu

Než si k sobě nového člena rodiny nastěhujete je třeba se na něj připravit. 

  • Každý mazlíček potřebuje místo, které je jen jeho. Samozřejmostí by tedy měl být pohodlný pelíšek vybavený hračkami a měkkou dekou.

  • Pokud je nově příchozí kočička, zajistěte jí dostatek škrabadel jako alternativu k již zmíněné pohovce.

  • Pejsek zase bude potřebovat věci, které bude moci beztrestně žvýkat. Zverimexy jsou plné pískajících hraček i lákavých kostí, které snad odvrátí pozornost od vašich nových polobotek.

  • Zajistěte východy. Zvířátka jsou chytřejší, než se může zdát a jak psi, tak kočky se umí naučit používat kliku a otevírat si dveře. Pro jistotu tedy vždy zamykejte, alespoň než svého nového mazlíčka lépe poznáte. Dejte pozor i na otevřená okna a balkóny a zvažte investici do bezpečnostní sítě.

  • Ujistěte se, že doma nemáte jedovaté květiny a pokud ano, umístěte je mimo dosah zvířete.

Adopce je velkým závazkem, a proto by se nemělo uspěchat. Kromě svých momentálních možností zvažte i plány do budoucna a naučte se se zvířátkem počítat. Ale nebojte se, vyplatí se to. Chlupatý kamarád vám bude věrným a milujícím přítelem a za novou šanci v životě vám bude nadosmrti vděčný.


Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články