Načítání obsahu, prosím počkejte

Průjem u psa: Víte, jak postupovat?

8. 6. 2020 – 9:54
0
Průjem u psa: Víte, jak postupovat? Průjem dokáže pěkně potrápit. Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Polehává váš pejsek, kňučí, kručí mu v břiše a má řídkou stolici? Budete se muset poprat s průjmem.

Průjem je nepříjemný stav pro každého, ale zatímco člověk si může vzít lék a chápe, že musí držet dietu, psi nedokážou svou nutkavou potřebu ovládat, a tak se stávají nehody po celém bytě. Buďte trpěliví a svého miláčka za ně netrestejte, nedělá to schválně.

Za průjem lze onemocnění označit, když má pejsek tři a více řídkých stolic za den. Pokud je stolice řídká jen jednou, postačí pár hodin hladovky a dostatečná nabídka vody, aby nehrozila dehydratace. Když to nezabere, je potřeba začít problém řešit.

U štěňat, březích fen a starších, případně nemocných psů ale vždy raději navštivte veterináře, nebo se s ním alespoň poraďte po telefonu.

Hladovka a poté rýže s kuřecím masem

Nejčastější příčina průjmu bývá u psů náhlá změna v jídelníčku, může to však být i pozření nejedlých předmětů nebo pro psy toxických potravin, potravinová alergie a samozřejmě infekce, ať už bakteriální nebo virová. Stejně jako u lidí pak mohou mít i psi stresový průjem.

Většinu příčin, pokud nejde o slupnutí něčeho pro psy toxického, vyřeší čas. Samozřejmostí by měla být celodenní hladovka a dostatkem vody, aby nedošlo k dehydrataci. Můžete pejskovi nabídnout i nesycenou minerálku na doplnění minerálů. Druhý den nasaďte dietu – vařenou rýži s libovým, ideálně kuřecím masem, a to do doby, než bude mít pes stolici opět normální.

Kromě podání probiotik a iontových přípravků, ať už zmíněné minerální vody, nebo přípravků přímo pro psy, není potřeba větší zásah, protože střeva mají sebečistící schopnost.

Jak se průjmu vyvarovat? Pokud víte, že je váš pes "vysavač", pečlivěji kontrolujte, co kde slupne.  Abyste snížili riziko bakteriálního zánětu, dbejte při přípravě jídla – vašeho, ale i psího - na hygienu, obzvlášť riziková jsou vajíčka a drůbeží maso. Takže pozor, aby vám třeba neupadl kousek syrového masa na zem.

Naštěstí je ale většina průjmů způsobena jen vaší neopatrností a podceněním důsledků náhlé změny stravy. Pokud tedy chcete jídelníček psovi upravit, nahrazujte staré krmení novým postupně – první dny přimíchávejte do starého jídla čtvrtinu nového, následně polovinu, tři čtvrtiny, až nahradíte celou dávku novým krmivem.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články