Načítání obsahu, prosím počkejte

Na co si dát pozor při krmení psa

20. 1. 2020 – 20:07
0
Na co si dát pozor při krmení psa Psi potřebují v krmení pravidelnost, krmte je vždy v obvyklý čas | zdroj: Pixabay

Aby měli dost energie na náročné psí aktivity, potřebují naši psí kamarádi pestrou a kvalitní stravu. To ale samo o sobě nestačí. Jak a kdy je krmit? 

Jak moc je moc?

Je pochopitelné, že bernardýn bude potřebovat o poznání více jídla, než taková čivava. Kromě velikosti je ale důležité brát v potaz i to, jak aktivní váš pejsek je. Psa, který s vámi denně chodí běhat, bude rozhodně třeba krmit více, než gaučového povaleče.

Pro začátek je dobré s pomocí veterináře posoudit základ, se kterým při krmení počítat a toto množství pak můžete sami upravit podle úrovně jeho aktivity. Užitečné pomůcky můžete najít i na obalu psího krmiva.

Záleží i na počasí! V extrémních mrazech by pes měl dostávat o něco více jídla, než obvykle, protože udržovat se v teple vyžaduje spoustu energie. Totéž platí i pro extrémně horké počasí, kdy se pejsek zase musí ochlazovat.

Mlsání

Všichni rádi mlsáme něco, co není úplně nejzdravější a pejsci si jistě zaslouží totéž. Na rozdíl od nás však neznají míru, musíme jim ji tedy určit sami.

Příležitostné pamlsky jako odměny či jen tak pro radost jsou v pořádku, neměly by se však stát neměnnou částí pejskovy každodenní stravy a nikdy by neměly přesáhnout pět procent celkového denního příjmu. Pokud pamlsky potřebujete používat často jako motivaci k tréninku, dávejte svému kamarádovi co nejmenší kousky.

Vše vyžaduje řád

Naši čtyřnozí společníci by měli nejlépe dostávat najíst dvakrát denně. Záleží však na tom, jak se váš pes stravuje. Jestli se jedná o vášnivého jedlíka, který jí, dokud není miska prázdná, je třeba porce rozdělovat. Pokud ale jí jen v případě, že má hlad, můžete jeho misku neustále udržovat plnou granulí a všechno ostatní nechat na něm. 

Důležitá je však pravidelnost. Když si zvíře zvykne na to, že dostává najíst v určitou dobu, měli byste to dodržovat, aby se netrápil hlady.

Nezapomínejte pejskovi stravu jednou za čas prostřídat nebo něčím zpestřit, aby se mu jídlo neomrzelo a aby dostával všechny potřebné živiny. A pamatujte, že kvalitního krmiva je obvykle potřeba méně, než toho nekvalitního. Nejen, že dostanete za odměnu spokojeného a zdravého chlupáče, ve výsledku nakonec i ušetříte.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články