Načítání obsahu, prosím počkejte

Co dělat, když králík nechce jíst

26. 9. 2020 – 17:54
0
Co dělat, když králík nechce jíst Králíčci jsou velcí jedlíci - když přestanou žrát, je něco špatně. | zdroj: Pixabay

Králíci patří mezi nejoblíbenější mazlíčky, kteří při láskyplném odchovu dokážou překvapovat svou náklonností k lidem, hravou a inteligentní povahou – a někdy trochu negativně apetitem. Někteří z nich, jako by měli neutuchající touhu vyzkoušet takřka každý předmět v domácnosti, zda náhodou není k jídlu. A na tom, co k jídlu je, si umí pochutnávat s nebývalým hédonismem. Pokud tedy nastane situace, že králíčkovi přestane chutnat, je na místě zpozornět.

Nechutenství nebo krátkodobý nezájem o jídlo může čas od času přepadnout každého mazlíčka. U králíků jde ale o situace vskutku neobvyklou, neboť tihle tvorové mají od přírody opravdu poměrně vysoké poměry tělesné váhy a denně zkonzumované potravy. Pokud tedy ušák přestane žrát, může to značit nějaký zdravotní problém.

To, že je něco špatně, nemusí být hned zřejmé. Samozřejmě toho, že se králík potravy ani nedotkne, si všimneme rychle. Pokud ale přestává žrát postupně, nemusíme si to hned uvědomit. Pak je potřeba si pro potvrzení či vyvrácení podezření všímat věcí jako zmenšující se množství trusu a jeho nezdravá konzistence, odmítání oblíbeného pamlsku či ztráta váhy a apatie.

Nebezpečná neprůchodnost

Nejčastější přímou příčinou ztráty chuti k jídlu je tzv. ileus neboli břišní neprůchodnost. Jde o to, že se sníží nebo úplně zastaví peristaltické pohyby trávicího traktu a králík je tak de facto plný potravy, která se nezpracovává a neodchází pryč. Ileus je u králíků, jejichž těla potřebují pravidelný přísun stravy, velmi vážným stavem, který poměrně záhy může skončit smrtí.

Samotná neprůchodnost ale obvykle bývá jen projevem či součástí nějakého hlubšího problému. Králíčkovo tělo tak může reagovat i například na přerůstající či kazící se zuby, výskyt abscesů v dutině ústní, projevit se tak může i prostý stres například ze změny prostředí nebo nevhodného bydlení.

Samozřejmě se ileus pojí i s celou řadou chorob – bakteriální infekce, paraziti, virózy, choroby cest dýchacích a podobně. K chorobám se pak pojí všechny stavy, které králíkovi způsobují bolest a oslabují jej. Řeč je o nádorech, artritidách, žaludečních vředech, selhávání orgánů či otravách, nemluvě o zraněních.

Ileus se kromě odmítání potravy pojí s dalšími projevy, jako je tvrdé břicho či jiné hmatatelné boule v útrobách, tekoucí oči či nos, neprůchodné nosní dírky a podobně. Takto se projevují i jiné nemoci, pokud se ale spojí vše dohromady, jde pravděpodobně o břišní neprůchodnost. Pokud králíček nežere, ale jiné projevy nemá, nemusí nutně o ileus jít – může být například ve stresu z nějakých změn prostředí, které se můžeme pokusit odstranit a sledovat, zda se neuklidní a nezačne fungovat normálně.

Jde o hodiny

Když si příznaků všimneme brzy a máme pocit, že ileus nemusí být způsobený nějakým jiným, život ohrožujícím problémem, můžeme se pokusit něco dělat sami doma. Ovšem pozor, pohybujeme se v tomto případě v řádech hodin – králík, který třeba jen jeden den vůbec nežere, se dostává do vážného stavu a začíná mu kolabovat organismus. Králičí útroby se pak začnou plnit plynem z nestrávené potravy ve střevech a zvíře hyne ve velkých bolestech.

Nežeroucímu králíčkovi můžeme zkusit podat měkčí zeleninovou stravu pomocí stříkačky či dávkovače s větším otvorem. Po tomto vnuceném krmení se můžeme pokusit o masáž bříška či přivést králíka k fyzické aktivitě. Také bychom měli zvýšit přísun vody, případně zase zkusit vodu vnutit stříkačkou.

Pokud králík žere aspoň trochu, dávejme mu zeleninu s vysokým obsahem vody a na chvíli vynechejme suchou stravu (i když je jinak seno pro králíky zcela nezbytné). Existuje malá šance, že se peristaltika sama rozběhne a ušákovi se uleví.

V tomto stavu ale skutečně není dobré ztrácet čas a neměli bychom podcenit okamžik, kdy se skutečně vydat k veterináři. Ten nám pomůže dopátrat se příčiny a také zasáhne v akutním stavu, kdy je potřeba úleva, rehydratace či medikace plynatosti. Dál následuje konvenční léčba přidružených problémů. 

Je ale také dobré vědět, že mnoha problémům či nemocem, které mohou neprůchodnost břicha způsobit, se dá předcházet prevencí. Určitě bychom měli dbát o zdraví králičích zubů, průběžně kontrolovat jejich stav a také si všímat, zda králíček nezačíná jíst bolestivě kvůli nějakým abscesům. Samozřejmostí je chovat mazlíčka v čistotě a v pohodlí - to zase brání nemocem a infekcím.

Nikdy bychom neměli zapomínat, že základní králičí potřebou je seno a voda. Jiné věci, jako zeleninu a pamlsky, mu dopřáváme průběžně, seno a vodu ale musí mít k dispozici neustále a neomezeně. Úplným základním kamenem zdravého králíčka je pak absence stresu, které dosáhneme klidným a milujícím prostředím. Ušáčci si ho ostatně plně zaslouží.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články