Načítání obsahu, prosím počkejte

Když králík pláče

1. 8. 2020 – 13:35
0
Když králík pláče Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Zakrslí králíčci patří mezi vůbec nejoblíbenější mazlíčky. V podstatě nejde o křehké tvory, které by ohrožovala široká škála nemocí. Přesto jsou však choroby, které se u nich objevují častěji. Jednou z nich jsou nemoci očí, především záněty spojivek, spojené s nepřirozeným slzením.

Pokud si všimneme, že náš králíček jako by plakal, je potřeba zpozornit. Slzy nepatří k běžným projevům zdravého králíka a obvykle indikují nějaké podráždění očí, či ještě hůře jejich nemoc. Evoluce vybavila králíky takřka až zázračným zrakem, kdy jejich zorné pole zabírá skoro 360° kolem celé hlavy. Tahle skvělá zbraň proti predátorům je ale vykoupená tím, že mají citlivé oči, protože jsou velké a vzhledem k hlavě relativně dost vypouklé.

Pokud si tedy všimneme, že je s okem něco v nepořádku, je potřeba zkusit identifikovat příčinu. Nejlepší zprávou je, pokud jde jen o mechanické podráždění, způsobené například chlupy či senem. To obvykle poznáme tak, že oko sice slzí, ale bělmo není zarudlé, ani se v něm nenachází žádný hnis či slepení. V takovém případě může stačit oči očistit a doufat, že se uklidní.

Jak jsme řekli, králičí oči jsou citlivé a při takovém čištění je potřeba být velmi opatrný. Není vhodné použít vatové tyčinky či cokoliv podobného, co může pouštět chlupy. Nejlepší je oko samotné vypláchnout borovou vodou či léky na oči typu „ophtalmo“ a otřít jen okolí. Pokud je potřeba mechanicky odstranit nečistotu z očí, pak použijeme spíše nějaký lékařský tampónek.

profimedia-0284350077 Slzy nepatří u králíků a zajíců k běžným projevům. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Horší je, pokud zjistíme, že oko jeví známky zánětu. I ten vlastně může být vyvolaný původně mechanickým podrážděním. U citlivých králičích očí skutečně zánět spojivek, léze na rohovce či podobné problémy může spustit podráždění nějakým materiálem. Do oslabené části oka se dostávají bakterie a zánět je na světě. Takovou situaci nesmíme podcenit – pokud vidíme hnis, zarudnutí či pokud je oko zalepené, měli bychom konzultovat veterináře. I kdyby to nakonec nebylo nic vážného, rada odborníka je jistější.

Neléčený zánět se projevuje stále intenzivnějším slzením. Vlhká srst kolem oka se stává živnou půdou pro další bakterie či dokonce plísně. Poměrně často dochází k pelichání kolem očí a holá kůže je pak náchylná k vyrážkám. Králíček ovšem v takovou chvíli vypadá už dost zuboženě a věříme, že žádný zodpovědný chovatel takový stav nedokáže ignorovat.

Nejhorší výsledek zánětu spojivek je úplná slepota, případně dokonce smrt z oslabení organismu. Pokud nejde o komplikovaný případ, veterinář nejčastěji předepíše nějakou antibakteriální mast či antibiotické kapky, které by měly účinně zabrat.

the-bunny-house-934128_1920 Králíci mají velké oči, citlivé na nemoci | zdroj: Pixabay

Komplikovanější pátrání může nastat, pokud samo slzení či zánět je jen projevem dalších problémů a my tápeme. Neustávající slzení bez zánětu může například signalizovat problémy se zuby. Přerůstání řezáků, háčkovité výrůstky na stoličkách – to vše jsou problémy způsobující králíkovi bolest a dráždící slzné kanálky. Na drobné králičí hlavě je totiž „vše propojeno“ a tak často jeden problém provází další.

Asi nejhorší varianta je ta, že králík sice má zánět spojivek, ale ten sám není hlavním problémem. Vznikl jen proto, že drobný organismus je oslabený jinou nemocí a tak je náchylnější k invazi bakterií. Závažné králičí nemoci, jako například myxomatóza, pasteurelóza, králičí neštovice a další mohou být právě zánětem spojivek doprovázené.

Obvykle se na to přijde až tehdy, když standardní léčba zánětu kapkami nezabrala, případně pokud se začnou objevovat i další symptomy. Zde je nutné spoléhat na komplexní veterinářskou péči a věřit v sílu metabolismu a imunity našeho mazlíčka.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články