Načítání obsahu, prosím počkejte

Je králík mazlíček pro vás?

20. 1. 2020 – 8:05
0
Je králík mazlíček pro vás? Neumíte se rozhodnout mezi kočkou a psem? Zkuste králíka | zdroj: Pixabay

Pokud toužíte po mazlivém společníkovi, ale nemůžete se rozhodnout, zda-li jste spíše psí, nebo kočičí člověk, nevěšte hlavu. Existuje totiž spousta huňatých alternativ! Králíci jsou inteligentní a společenská zvířata, která potřebují lásku. Dáte-li jim šanci trávit s vámi čas, budou vám věrnými a oddanými společníky. 

Co potřebujete vědět?

  • Králíci se obvykle dožívají sedmi až deseti let. Což je sice méně, než kočky a psi, ale i tak je to nezanedbatelná doba. Mějte tedy na paměti, že se jedná o závazek.

  • Potřebují každodenní péči. Pokud je budete nechávat v kleci a nebudete se jim věnovat, stanou se časem samotářskými a nepřátelskými a nebudou se s vámi chtít mazlit.

  • Tito chlupáčci mají poměrně citlivý žaludek a aby zůstali zdraví, musí jíst rozmanitou stravu, její hlavní složkou by však mělo být seno, ke kterému potřebují neomezený přístup. Zapomeňte na stereotyp králíka s mrkví, ta jim nedělá dobře.

  • Nemají rádi hluk a hektická prostředí. Pokud tedy máte velkou rodinu s dětmi, které neustále pobíhají kolem, mohl by u vás králíček být ve stresu.

  • Jako každého mazlíčka je třeba i králíka brát na pravidelné veterinární prohlídky a na každoroční očkování. Také byste neměli zapomínat na kastraci, která jim zajistí delší a pohodlnější život.

  • Pro zajištění jeho bezpečnosti byste králíka měli chovat uvnitř. I v tom nejzabezpečenějším venkovním výběhu by se snadno mohl stát obětí kun či lišek. Pokud králíka vykastrujete, neměl by být problém jej naučit používat záchod, obvykle se totiž jedná o velmi čistotná zvířata.

Důležité je také uvědomit si, že i když s králíčkem trávíte spoustu času, bohužel neumíte králičí řeč. A ačkoliv může být šťastný i o samotě, s kamarádem by mu bylo mnohem lépe. Péče o dva králíky není o nic náročnější, než péče o jednoho a mohli byste si být jistí, že se má váš kamarád vždy ke komu přitulit, když má špatný sen. Ve dvou se to zkrátka lépe táhne.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články