Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak pečovat o králíčka, který zůstal bez mámy

7. 11. 2019 – 14:16
0
Jak pečovat o králíčka, který zůstal bez mámy Malý zája | zdroj: Pixabay

Někdy se nezadaří a samice králíka svá mláďata po porodu odvrhne, nebo dokonce sama uhyne. Jak pomoci mláďátkům, která neměla dobrý životní start? 

Záchrana opravdu maličkých králíček, mladších pěti dní věku, je velice nejistá. Samice totiž v tomto období s mlékem produkuje i látky v mlezivu, které králíčkům masivně pomáhají ve vývinu a je těžké je plnohodnotně nahradit. Králíci starší sedmi dní, kteří už od matky něco "odpili", mají větší šance na přežití. 

Pokud dojdete k zjištění, že se samice o malé nestará, zkuste jí nejdříve přistrčit mláďata k cecíkům a udržet ji například pamlskem - možná pochopí, co by měla udělat. Zatímco dobře opečovávaná, nakrmená mláďata mají naducaná břicha a spí, ta hladová jsou scvrklá, vrásčitá a v neklidu, neboť se dožadují potravy.

Pokud se vám samici nepodaří přesvědčit, aby mláďata přijala, začíná náročná cesta k vypiplání králíčků. 

Co nahradí mámu? 

Králíčky je možné krmit prostřednictvím očního kapátka, maličké lahve s dudlíkem pro panenky, pipetky nebo injekční stříkačky (bez jehly, samozřejmě).  Ať už však zvolíte cokoliv, musí to být sterilní. Mláďata si postupně položte na dlaň, tak aby byla na zádech, a začněte krmit. 

Dejte králíčkům dost času, aby zvládali polykat. Pokud jim vytéká mléko z úst, zvolněte. Jinak by se mláďata potravou mohla zadusit. 

A co do lahvičky či pipetky? Naplňte ji nejlépe kočičím mlékem, prodávaným ve zverimexech, nebo kozím mlékem, někteří chovatelé však vypiplali osiřelé králíky i na mléku kojeneckém. Teplota mléka má být kolem 38 stupňů.

V prvních dnech života se králíkům také do mléka přidává jeden rozmixovaný měkký králičí bobek denně, což pomáhá střevní mikroflóře. A bobky od (klidně i cizího) králíka by měly mít v dosahu k okusu i poté, co mláďata otevřou oči.

Zatímco králičí samice během bezproblémového mateřství krmí mláďata jednou denně porcí velice výživného mléka, při umělém odchovu je třeba servírovat jim potravu častěji. Zatímco někomu se osvědčilo krmení dvakrát denně, jiní krmí i čtyřikrát za den menšími dávkami mléka. Pokud jsou bříška králíčků propadlá, indikuje to, že mají málo.

Břicha pak chovatel musí také jemně masírovat a stimulovat tak činnost střev. Vyprazdňování ulehčuje i masírování konečníku smotkem vaty namočeným do teplé vody - králík by se pak měl začít vyměšovat. 

Hlavně v teple

Po celou dobu však chovatel musí těž držet mláďata v teple. Pod část hnízda dejte například ohřívací láhev s vodou o teplotě kolem 32 stupňů. Zároveň by králíci, kteří dosud neotevřeli oči, měli zůstat v temnu. 

Starším králíčkům přidejte do potravy také odvar z ovesných vloček. Kolem 17. dne je zpravidla možné už přestat mláďata krmit například stříkačkou a začít podávat pevnou stravu. Postupně jim menu obohaťte i samotnými ovesnými vločkami a později i senem. Na zeleninu však přijde čas až kolem konce prvního měsíce života. 

 

 

Zdroje:  kralici.cz , kralikar.cz , terarka.net

Nejnovější články