Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak sestavit králíkovi jídelníček, aby prospíval

4. 12. 2019 – 8:53
0
Jak sestavit králíkovi jídelníček, aby prospíval Nezapomínejte na dostatek čerstvé zeleniny | zdroj: Pixabay

Máme-li doma králíčka, musíme věnovat pozornost nejen jeho zdraví a čistému pelíšku, ale především jeho jídelníčku. Chtě nechtě musíme přiznat, že krmení se tvoří podstatnou část denní (a noční...) králičí činnosti. Jejich divocí bratranci to mají podobně, u nich ale s ohledem na omezené přírodní zdroje není velké nebezpečí dietních chyb. Zato domácí králík sežere, co mu dáme, zodpovědnost tedy leží na našich bedrech.

Základní a naprosto esenciální potravinou pro králíka je seno. To je mu zdrojem vlákniny, bez které by ušákovi nefungovala správně peristaltika, navíc udržuje mikrobiologickou rovnováhu střev. Doslova mu pomáhá čistit celý organismus, důležité je i dlouhé přežvykování, které obrušuje celý život dorůstající zuby. Králík by v podstatě měl mít seno neustále, neomezeně k dispozici.

Správné seno je velká věda - musí být nutně dokonale suché, mělo by být voňavé, bezprašné, ne moc pichlavé. Ideální jsou sena luční nebo horská. Pro rostoucí králíky (do 7 měsíců) je navíc klíčové seno s vojtěškou či pampeliškou, neboť jim je důležitým zdrojem vápníku.

Navzdory běžným představám králík nepotřebuje k životu žádné granule. Měly by být pouze doplňkem stravy, hodí se když chceme do králíka dostat potřebné vitamíny a minerály. Nemají ale být hlavní složkou potravy.

Pozor na prázdné kalorie

Klíčové je ovšem hlídat kvalitu a složení - minimálně 18 procent by měla tvořit vláknina, bílkovin kolem 15 procent. V granulích pro dospělé by neměly být vysoké dávky vápníku a vitamínu D3, což jsou látky, které přispívají k tvorbě močových a ledvinových kamenů. Výjimkou jsou mláďata, ta mohou dostávat ve větším množství speciální junior granule s potřebnými živinami pro růst, s dospíváním je ale vhodné je omezovat a nakonec úplně odbourat.

Trochu překvapivě nejsou moc vhodné krmné směsi plodů a obilí - králík si z nich obvykle vybírá jen to, co mu chutná, a má pak nevyváženou stravu. Navíc mnohé z nich obsahují pamlsky ze sušeného mléka a až příliš mnoho sušených plodů. Pro králíka se pak stávají kalorickými bombami bez potřebných živin. Na kalorie musíme obecně u stravy myslet, daní za zdomácnění králíka jsou jeho sklony k obezitě.

Naopak skoro tak důležité jako seno jsou zelenina a byliny. Z nich získává králík minerály, vodu a vlákninu, které by jinak v přírodě získával pasením se na zelené trávě. Zeleninu je vhodné králíkovi dávat dvakrát denně při zvýšené aktivitě, tedy ráno a večer. Samozřejmostí je, aby byla čerstvá, nezapařená a bez plísní.

Tyto poučky platí i pro traviny a bylinky - králíkům chutnají stébla šťavnatá, zelená, mají rádi i širokou škálu bylinek. Při zkrmování dejte ale mimořádný pozor na přítomnost bylin jedovatých. Zelenina je vhodná s vysokým obsahem vlákniny jako mrkev, celer, brokolice, květák, kedlubna, ředkvička a podobně. Naopak nevhodné jsou cibule, česnek, luštěniny a pozor – brambory.

Ovoce je pro králíka přirozeným pamlskem. Moc mu chutná, obsahuje ale hodně cukru, který se musí hlídat.  Vhodná je široká škála ovoce od jablek, hrušek, jahod a borůvek, přes třešně, švestky, meruňky či broskve, až po lehkou exotiku typu banán či ananas. S ostatním exotickým ovocem ale raději opatrně, králík na něj může špatně zareagovat.

Příště si povíme něco o tom, co králíkovi nikdy nedávat, jaké zvláštní další doplňky může mít, jak je to s tvrdým chlebem a jaké má králíček nároky na vodu.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články