Načítání obsahu, prosím počkejte

Fešný ušák z Burgundska

1. 3. 2020 – 18:40
0
Fešný ušák z Burgundska Burgundský králík má krásnou srst | zdroj: Profimedia

Burgundští králíci patří mezi výrazná plemena. Tito ušáci s tělem tvary "hrušky" patří mezi stará plemena. Po Evropě se však rozšířili až počátkem 20. století.

Burgundský králík se řadí mezi takzvaná střední plemena. Dospělí králíci váží mezi čtyřmi až pěti kilogramy, existují i těžší zástupci druhu, ale ti už se neřadí mezi výstavní. Tito králíci mají dobře osvalené tělo, především v pánevní partii a také silné končetiny. Typické jsou taky bílé kruhy kolem očí a bílá linka lemující čelist.

Barva srsti je žlutočervená, s hustou podsadou. Na tuzemských výstavách se preferuje co nejsvětlejší odstín. Existuje však také takzvaný francouzský typ burgundského králíka, který má intenzivnější oranžovo-červenou srst. V Nizozemsku jsou tito králíci spíše žlutě zbarvení, s krémovým břichem. Německý standard se podobá tomu v Česku.

Do Československa se plemeno poprvé dostalo na přelomu 60. a 70. let z Francie, později převážili právě králíci dovezení ze Švýcarska. Burgunďáci jsou chováni pro výstavní i masné účely a též jako domácí mazlíčci. Povahou jsou ostatně jemní pohodáři.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články