Načítání obsahu, prosím počkejte

Drobnější příbuzný belgických obrů

28. 2. 2020 – 8:42
0
Drobnější příbuzný belgických obrů Strakáč je vskutku "kus králíka" | zdroj: Wikipedia.cz

Jak už název napovídá, německý obrovitý strakáč patří mezi největší králičí plemena na světě. Svými proporcemi ho překoná jen belgický obr. Jaké je plemeno, které drží "stříbrný stupínek?"

O tom, že jsou strakáči pořádní chlapáci, svědčí už jejich váha - někteří mohou mít až osm kilo kilogramů! Oproti svým belgickým příbuzným však disponují elegantnější stavbou těla.

Plemeno vzniklo na sklonku 19. století v Lotrinsku. Zkřížili tam tehdy právě belgické obry, francouzské berany a strakaté jateční králíky. Výsledkem měli být odolní, mohutní a silní jedinci. Klaplo to, tito králíci nicméně měli ještě jinou kresbu na srsti.

Později se toto plemeno dále rozvíjelo v Německu a v první třetině 20. století se "uchytilo" v řadě dalších evropských zemí i ve Spojených státech.

V některých oblastech pak získali specifický ráz. Ve Velké Británii se například mohou chovat v jakékoliv barvě srsti, v Česku s kresbou černou, modrou a sytě hnědou. V Americe se uchytili v černé a v modré.

Stejně jako belgičtí obři mají strakáči jemnou povahu, jsou také velice hraví. Milují pohyb a pozornost svých chovatelů.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články