Načítání obsahu, prosím počkejte

Japonci tam chtěli vyrábět jedovatý plyn. Teď tam žijí stovky králíků

9. 10. 2019 – 23:23
0
Japonci tam chtěli vyrábět jedovatý plyn. Teď tam žijí stovky králíků Na ostrově králíků | zdroj: Profimedia

Daleko v Japonsku existuje ostrov, který obývají stovky a stovky roztomilých králíčků. Pojďme se podívat, jak to tam vypadá. 

Okunošima je název malého japonského ostrova, který leží ve Vnitřním moři (moře mezi ostrovy Honšú, Šikoku a Kjúšú) a spadá pod hirošimskou prefekturu. Do dějin jeho jméno mohlo vstoupit s temným významem, namísto toho je dnes Okunošima známá jako veselý králičí ostrov.

Proč temný význam? Za druhé světové války se na ostrově nacházela laboratoř a výrobna bojového plynu, který Japonci opakovaně nasadili při bojích v Číně. Šlo v podstatě o centrální rafinérii na otravný plyn. Po válce pak byla tato výroba pochopitelně zastavena a celý areál smrti byl srovnaný se zemí. Až po sem je příběh Okunošimy skutečně ponurý.

Ostrov plný roztomilých chlupáčů

Další vývoj je ale o poznání roztomilejší – a chlupatější. Po válce bylo totiž rozhodnuto, že ostrov bude přeměněný na park. Dnes jde tedy o relaxační místo s kempy, turistickými trasami a provozem zaměřeným na turisty. Oproti běžným parkům a podobným "zeleným ostrovům" má ale Okunošima jedno zásadní specifikum: je obývána stovkami králíků.

Králíci jsou doslova všude. Technicky vzato jde o králíky zdivočelé, není to cílený chov a nikdo nemá péči o ně ve správě. Ve skutečnosti jsou ale naprosto krotcí a zvyklí na lidi, a pokud jde o péči, ta probíhá kolektivně díky turistů, kteří králíky bohatě krmí.

Králík, králík...všude samý králík!

Pro někoho to může být skoro až šok – některé králičí tlupy se najednou vynoří po desítkách a stovkách a, tak jak jsou zvyklé, vehementně vyhledávají krmící turisty. Můžete tak na internetu najít videa z Okunošimy, která by se dala nazvat "králičí záplava".

Nervózní turista najednou kouká, že je králíky doslova převálcován. Naštěstí není znám jediný případ, že by okunošimští ušáci někoho odtáhli do temného křoví a sežrali - a pokud se takový incident náhodou stal, tak o něm králíci mlčí.

Původ těchto čtyřnohých obyvatel ostrova je někdy mylně sledován až k oněm nechvalně proslulým výrobnám chemických zbraní. Tehdy se samozřejmě pokusní králíci používali, jejich chov byl ale zlikvidován spolu s celým provozem.

Jinde najdete anekdotickou historku, kterak ostrov nechtěně zamořily děti ze školní výpravy, které vypustily do přírody své králíči mazlíčky. Skutečnost je ovšem úplně prozaická: králíci byli při zřízení parku na ostrově vypuštění záměrně. Koncept byl takový, že na izolovaném ostrově, bez vlastního přírozeného ekosystému, budou králíci vítaným pobavením pro přijíždějící turisty.

Ráj malých ušatců

Jak plánovači řekli, tak se také stalo: králíci jsou hlavní okunošimskou atrakcí a jejich sláva překročila i hranice Japonska. Řada turistických zařízení na ostrově prodává králičí krmení a dokonce platí regule, které králíky chrání. Je přísně zakázáno je lovit a na ostrov je zakázán vstup psům i kočkám.

Ostrov je tak skutečným králičím rájem a skoro častěji, než původní jméno Okunošima se mu říká Usagišima - "Ostrov králíků". Mám pocit, že při sledování fotografií a videí té ušaté krásy začne nejeden milovník králíků hledat letenky do Japonska. A je to tak dobře - mkrálíků je na ostrově dost pro všechny.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články