Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč si pořídit slepici jako mazlíčka

10. 9. 2019 – 14:44
0
Proč si pořídit slepici jako mazlíčka zdroj: Pixabay

Když si chce někdo pořídit mazlíčka, první volba asi obvykle nepadne na slepici. To je ale velká škoda. 

Zrovna kur domácí totiž skutečně může být tím nejlepším zvířecím přítelem. Taková hedvábnička, druh pocházející z Číny, je perfektním a docela nenáročným zvířátkem do nepohody.

Legrační okrasa každého dvora

Jedno je jisté. Hedvábničku si s žádnou jinou slípkou nespletete a na každém dvoře na sebe okamžitě strhne pozornost. Okrasná slípka má velmi jemná pírka, o která se často stará a tak je krásná na pohled i měkká na dotek. Peří má strukturu podobnou spíš srsti, pera nejsou tvrdá a připomínají chmýří. Slepice je díky tomu dokonale nelétavá a tak vám nikam neuletí. Zajímavé je, že ačkoliv existuje víc druhů hedvábniček, všechny se vyznačují namodralou kůží a dokonce i svalstvem.

Víc než vzhled je u těchto slepic specifické jejich chování. Jsou na kur velmi inteligentní, přátelské a klidně si přijdou pro pohlazení. Jsou krotké a mají tuze rády společnost. Nemusí jít přitom zrovna o jinou hedvábničku. Na dvoře se snesou s čímkoliv, se psem i s kočkami. Je tedy nutné hlídat, aby se nesnažili kamarádit s něčím, co by je rádo snědlo.

Na rozdíl od jiných slepic nemají potřebu hrabat se v hlíně a tak vám, pokud je budete dobře krmit, ze zahrady nebudou chtít udělat ze zahrádky zorané pole. Už dávno se proto nechovají pro maso, ale jako okrasa hezkých dvorů a parčíků. 

Matky roku i pro adoptované

Hedvábničky jsou jedny z nejlepších matek. Síla jejich mateřské lásky je pověstná nejen v ptačí říši. Je tak mocná, že se slepice dokáží postarat i o vejce jiných druhů. Tedy nejenom ta vlastní, nebo jiných slepic. Klidně se postarají o vejce husí, kachní, bažantí, teoreticky jakákoliv.

Nejsou proto příliš vhodné pro snášení vajec k vaší snídani. Moc si totiž svých opečovávaných vajíček cení. Pokud hedvábnička přijde o svou snůšku, je schopná na prázdném hnízdě instinktivně sedět několik dalších týdnů. Doporučuje se nechat každou slípku vyvést alespoň několik kuřat ročně. Bez nich totiž mají tendence být nešťastné.

Pro chování hedvábniček toho překvapivě není potřeba tolik, jsou poměrně nenáročné. Stačí jim bezpečné místo v kurníku, výběh a nějaká ta společnost. Mají rády teplo a tak si užívají slunečné dny na trávníku. Jejich nároky na krmivo jsou naprosto stejné, jak u jiných slepic, jen s tím rozdílem, že nehrabou a nehledají hmyz pod zemí. Naopak, mají rády semínka a když jim občas dovolíte nějaké to bobulové ovoce, třebas rybíz, nebo angrešt, budou v sedmém nebi. Zkrátka načechraná slípka do nepohody.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články