Načítání obsahu, prosím počkejte

Africký šnek: Neobvyklé, ale přitom nenáročné zvířátko

16. 8. 2019 – 8:58
0
Africký šnek: Neobvyklé, ale přitom nenáročné zvířátko Je to mazel s dobrou chutí k jídlu | zdroj: Pixabay

Toužíte po exotičtějším zvířátku, ale nechcete příliš investovat do náročných plazů, nebo pavouků? Řešením je šnek z Afriky. Ten není náročný na prostor, stravu a dokonce ani čas. Navíc vám nikam neuteče.

Trošku větší šnek, než jsme zvyklí

Šnekům, jejichž domovinou je Afrika a patří do rodiny Achatina, se u nás říká hezky česky oblovky. Jsou to v porovnání s našimi původními druhy obři, dorůstají až do třiceti centimetrů s ulitou k centimetrům deseti. Váhou se přibližují půl kilu. V české přírodě nemají predátora, tak si dávejte pozor, aby vám některá neutekla.

Jsou to nenároční všežravci, kteří během našich zimních období spí takzvaným letním spánkem. Ten jim dovoluje v původní domovině přežít vyšší teploty. Během spánku často zapečetí svou ulitu blánou a jen zřídkakdy přijímají potravu. Podle druhu šneka může toto období trvat několik týdnů až měsíců.

Během africké zimy jsou nicméně aktivní a to především v noci. Ostatně, jde o noční zvířata, která se během horkých dní zahrabou do hlíny, kde přečkají až do západu slunce. Poté je probudí zvyšující se vlhkost vzduchu a snižující se teplota. Před východem se zase uloží do bezpečí.

Šnek jako popelnice

Africké šneky lze chovat jednotlivě, nebo ve skupině. Jednomu zvířeti postačí malé o třiceti centimetrech. Pokud mu ale dovolíte trochu víc prostoru, bude rádo. Pro více oblovek je ale třeba terárium větší, nejméně 50 cm.

snails-612943_1280 Krasavec, na kterého je radost pohledět | zdroj: Pixabay Na dno je dobré rozprostřít kokosový substrát, který pořídíte v každém obchodě se zvířaty a sem tam pohodit nějakou větévku a kámen. Tím se vytvoří pár zákoutí, do kterých se šnek může ukrýt. Pokud je substrát sušší, rozprašte po povrchu trochu vody. S udržením vlhkosti pomůžete vysazením několika rostlin.

Také nezapomeňte na zásobu vody. Malá miska je dostatečná, lehce vlažnou vodu doplňujte pravidelně. Také nezapomeňte na sépiovou kost. Ohlodáváním kosti si šnek doplní zásoby vápníku, který potřebuje pro zdravý vývoj své parádní ulity.

Víko terária musí být těsné, aby šnek neutekl. Rád totiž šplhá po stěnách. Musí být ale zároveň dostatečně prodyšné, aby se neudusil. Postavte celé terárium i se šnečkem do stinného kouta a pokud teplota kolem občas padne pod patnáct stupňů, nainstalujte do jednoho vnitřního rohu žárovku, která prostor mezi skly prohřeje. Nízké teploty jsou pro šneky smrtící.

Oblovky jsou hladovci a vůbec nejsou vybíravé. Rády si dají trochu salátu, zeleninu mají rády stejně jako ovoce. Klidně jí dopřejte kousek banánové slupky. Mají moc rády, když je jejich potrava už trošku nahnilá a změklá. Někteří chovatelé své oblovky krmí jen kočičími granulemi. Protože jde o všežravce, je dobré jim občas dovolit i trochu bílkovin. Třeba klidně jen malé odřezky syrového masa od oběda.

Nebojte se experimentovat. Po čase zjistíte, co má váš šnek nejraději a čeho si nevšímá. Pokud vše půjde dobře, můžete se z něj těšit klidně i deset let.    

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články