Načítání obsahu, prosím počkejte

I zvířata milují hudbu. Jakou poslouchají nejraději?

11. 8. 2019 – 17:20
0
I zvířata milují hudbu. Jakou poslouchají nejraději? Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Nejen člověk si užívá při poslechu hudby. I zvířata se často ráda zaposlouchají nebo si zanotují. Nejen papoušci, ale i druhy, do kterých byste to vůbec neřekli.

Zlaté rybičky znají klasickou hudbu lépe, než vy!

Existuje teorie, podle které si zlaté rybičky pamatují rytmiku a melodiku klasických hudebních děl a to i přesto, že žijí pod vodou. Samozřejmě, nejsou schopné ji reprodukovat. Výzkum z roku 2013 každopádně ukázal, že trénované zlaté rybičky nemají problém rozpoznat mezi dílem Johanna Sebastiana Bacha a Igorem Stravinskym. Klobouk dolů.

Krávy muziku rády i při dojení

Krávy, jedny z nejspolečenštějších zvířat, si rády poslechnou cokoliv od klasiky a techna, až po neobvyklé vystoupení v říhání. Jsou přirozeně zvědavé a pokud jsou ve stádu, nebojí se přijít až ke zdroji zvuku. Nedávný výzkum opětovně dokázal, že při poslechu hudby dojnice skutečně produkují více mléka (i když asi jen o tři procenta). A nemusí se jim pouštět zrovna klasika. Film Slunce, seno, jahody tak nebyl úplně mimo.

Kočky na lidskou hudbu kašlou

Kočky jsou k hudbě podle výzkumů lhostejné. Tedy alespoň pokud jde o tu lidskou. Velmi se jim ale líbí hudba kočičí, kterou dokáží výzkumníci vytvořit tak, aby odpovídala frekvenci a charakteru kočičích zvuků. Nicméně, ačkoliv je lidská muzika příliš nezajímá, stále jsou kočky melodie a rytmy schopné sledovat a reagovat na postup skladby. Třeba jako kočička v následujícím amatérském videu.   

Psi raději klasiku, uklidňuje je

Nejlepší přítel člověka je také věrný posluchač klasické hudby. Tak alespoň mluví odborníci z Colorada, kteří provedli rozsáhlý pokus na psech z útulků. Některým psům se nejprve nový zvuk nelíbil, ale později si na něj zvykli. Psy podle všeho klasická hudba uklidňuje i v tak stresuplném prostředí, jako je klecový útulek. A to klidně můžou poslouchat Beethovenovu pátou, kterou bychom za kdovíjak klidnou skladbu určitě neoznačili.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články