Načítání obsahu, prosím počkejte

I kočka si může užít venčení. A vy s ní!

28. 7. 2019 – 16:24
0
I kočka si může užít venčení. A vy s ní! Ne každá kočka se uvolí vydat v postroji na procházku. Některé to však snášejí - jiné dokonce milují | zdroj: Profimedia

Univerzální odpověď  na to, jak vyvenčit kočičí lady nebo šviháka, neexistuje. Pokud do postroje chtít nebudou, nedostanete je tam ani za nic. Ovšem když se váš kočičák milostivě uvolí, pár tipů na perfektní kočičí procházku se bude hodit. 

Úplně nejlepší je nechat zvykat kočku na vychází už od mláděte, ne vždy je to však možné. Ani majitelé dospělých koček však nemusí házet flintu do žita.

Ovšem pokud se vám podaří nandat kočce postroj, vyzkoušejte si raději nejdříve "venčení nanečisto" - tedy doma. Nechte kočičku proběhnout po bytě, sledujte její reakce a dejte jí možnost zvyknout si na fakt, že není zcela "na volno". 

To samé platí i o prvních krůčcích venku. Pozorně sledujte, jak se vaše kočka chová a cítí. Pokud je kočka vyděšená a nervozní, seberte se a jděte domů. Při další vycházce možná dojdete zase trošku dál, domácí kočka se "otrká" a více sžije s dosud neznámým prostředím.

Spěch a nátlak však představuje zbytečný stres a hrozí možnou ztrátou důvěry i útěkovým karambolem. Nechcete přece lézt na strom pro vystrašenou kočku, nebo rovnou rozesílat online letáky s jejím popisem. 

animal-339400_1920 Kočka se umí ozvat, pokud se jí něco nelíbí | zdroj: Pixabay

Dobrý postroj je základ 

Čímž se dostáváme k tomu, že jen vodítko kočce na výlet ven stačit nebude. I dobrý postroj je nutný.

Kočka není pes, který poslechne na povel, a při prudkém pohybu nebo pokusu o útěk, může obojek kočku přiškrtit, kdežto postroj rozprostře rovnoměrně tah na celé tělo. Kočky se navíc umí z lecčeho vyvléknout a obojek jim k tomu nabízí výtečnou příležitost. 

Pokud budete vybírat postroj, kočku si pořádně změřte - kolem krku a pak obvod těla před předníma nohama. Postroj z jemných, ale pevných materiálů by měl přiléhat, ale neškrtit. Co se vodítka, které budete i k postroji potřebovat, týče, tak nezapomeňte na bezpečnostní spony, které se rozepnou ve chvíli, kdy se kočka za vodítko někde zachytí a zabrání tak jejímu (u)škrcení. 

Co do délky vodítka týče, stejně jako u psích, je na výběr pevné i navíjecí - to druhé se hodí poté, co kočka pravidelným procházkám uvykla. 

Nikdy bez dozoru 

Když už všechna úskalí počátku vycházek s kočkou úspěšně absolvujete, neměli byste zapomenout na jednu z nejzásadnějších věcí venčení vůbec - nenechávejte nikdy kočku bez dozoru!

I když s ní pohodově projdete dlouhou cestu vaší čtvrtí a kočka si ve vycházkách doslova libuje, stále jí hrozí, že se stane cílem útoku agresivních zvířat, pokud bude někde na čas "odložena". Následky pak bývají tragické a i pokud zasáhnete v poslední chvíli, zůstanou těžké šrámy na kočičí duši. 

Při dodržení správných postupů však může být pěkná (nejen) letní vycházka zábava i blaho. A mnohdy zázračně rozhýbe i kočku, co se dlouho předtím projevovala jako nefalšovaný "gaučák". 

cat-2360863_1920 I "líná" kočka může překvapit | zdroj: Pixabay

Zdroje:  mazliccivpohybu.cz , dogg.cz

Nejnovější články