Načítání obsahu, prosím počkejte

Mimořádně inteligentní opeřenec, který stojí za to

8. 8. 2019 – 7:22
0
Mimořádně inteligentní opeřenec, který stojí za to Ara ararauna. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Ptáci patří mezi oblíbené lidské společníky už od starověku. Mezi okrasným ptactvem si postupně hlavní roli vydobyli papoušci a to jak pro svůj pestrobarevný vzhled, tak pro inteligenci. .

Dodejme, že překvapivě inteligentní druhy najdeme i mimo papoušky, těm se ale budeme věnovat někdy příště. Obecně jsou ale papoušci spolu s krkavcovitými považováni za jedny z nejinteligentnějších ptáků, ne-li přímo zvířat

Papoušci prosluli svou schopností učit se mluvit lidskou řečí. Těžko si představíme literární postavu pirátského kapitána bez pořádného Ara ararauna řvoucího "samé dukáááty". V odborných kruzích ale dlouho vládla představa, že u papoušků nejde o reálné užití řeči. Tedy že papoušek jen napodobuje zvuky, kterým je učen a nechápe slova.

Teprve až moderní výzkum ukázal, že přinejmenším některé druhy nebo jedinci rozumí tomu, co říkají. Obzvláště proslulými se v tomto ohledu stali papoušci šedí neboli žako.

Legendární žako Alex během třiceti let různých experimentů naprosto postavil na hlavu to, co jsme si mysleli, že víme o ptačí inteligenci. Věrohodně se prokázalo, že rozumí významu až 200 slov a umí se je naučit cíleně užívat. Mimo jiné pak ukázal, že dovede ovládnout i jednoduché počítání a logické úkoly.

Alex a jeho majitelka, bioložka Irene Pepperberg, tak po staletích, kdy byly papouščí schopnosti brány jen jako jakási kuriozita, přivedli vědce k většímu zájmu o tyto sympatické opeřence.

Série moderních experimentů a studií ukazuje, že sice existují značné rozdíly mezi jednotlivými druhy, ale že i obyčejná andulka či korela disponují mimořádně potentním mozečkem. Natož teprve velké druhy.

Mimořádně šikovní opeřenci

Většina papoušků například úspěšně prochází tzv. zrcadlovým testem. Ten dokáže určit, zda si zvíře uvědomuje, že odraz v zrcadlo je jeho vlastní podoba a nejde o cizího tvora. Tedy že si je zvíře vědomo sebe sama a své existence.

V poslední době se hodně hovoří o experimentech s jedním zástupcem druhu kakadu Goffinův. Kakadu jménem Figaro totiž nasměroval pozornost vědců zase jiným směrem. Zatímco žako Alex byl geniální v "myšlenkových" pochodech, Figaro zamotal badatelům hlavu svou schopností vyrábět a používat nástroje.

V kontrolních experimentech s proměnlivým prostředím se ukázalo, že papoušek chápe, jaké kýžené vlastnosti má mít klacík, který potřebuje pro získání potravy. Dokáže jej nejen vybrat mezi krátkými klacíky, ale případně si jej upravit do požadované podoby. Něco takového je fenomenální posun v chápání zvířecí inteligence a donedávna se mělo za to, že toho jsou schopny kromě člověka jen lidoopi.

Tajemství papouščího rozumu patrně souvisí s tím, že mají ze všech ptáků nejvíce vyvinutý koncový mozek. A tak pamatujte – nemusíte mít doma zrovna génia, který dokáže používat správně 200 lidských slov, počítat nebo užívat sofistikovaně nástroje.

Na druhou stranu ale i v hlavičkách běžnějších papouščích mazlíčků dříme potenciál naučit se celé písně, ovládat jednoduché mechanismy a projevovat náklonnost svým lidem (i to je projev inteligence).

Ovšem pozor, papoušci se také lehko naučí jadrně klít, jsou-li vulgaritám vystaveni. Nic naplat, musíme si před nimi dávat trochu pozor na zobák, jsou to vychytralé potvůrky.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články