Načítání obsahu, prosím počkejte

Obr s dlouhýma ušima a něžnou povahou

11. 2. 2020 – 20:10
0
Obr s dlouhýma ušima a něžnou povahou Králík s přezdívkou "něžný obr" | zdroj: Profimedia

Belgický obr je atraktivní králičí plemeno. Jak kvůli své velikosti, je to největší zástupce králíků na světě, tak i dlouhým a nápadným uším. Zároveň však není jednoduché ho chovat. Nehodí se totiž všude a ke každému.

Tito králíci bývali nazýváni flanderští obři, neboť právě z Flander pocházejí. První zmínky o tomto typu králíků pocházejí ze 60. let 19. století, do českých zemích se prý poprvé dostali v roce 1882. První standard plemene pak vznikl o 11 let později. Větší boom těchto obříků však nastal až počátkem 20. století.

Plemeno je dodnes chováno pro maso a kožky, díky své povaze však tito králíci přezdívaní "něžní obři" expandovali i mezi domácí mazlíčky. Není ti však parťák pro každého.

Například proto, že "Belgičanům" běžná klec na králíka opravdu nestačí. Mnohdy je vhodné věnovat mu spíš celou jednu místnost v bytě. Tito mazlíci také spasou větší dávku krmiva, než jejich zakrslí příbuzní (a celkově menší druhy).

Pro spolužití s obříkem je také rozhodně lepší mít už odrostlejší potomky. A i krapet síly - obři jsou sice pohodáři, ale správně si je "nabrat" a přemístit (kamkoliv) dá prostě zabrat. Někteří váží i 10 kilogramů!

Právě kvůli své mohutnosti někdy tito králíci trpí na takzvané prošlapy - krvavé boláky na zadních nohách. Nicméně šlechtěním se podařilo výskyt tohoto neduhu poněkud potlačit.

V současnosti obři existují v mnoha barevných variantách - jsou například černí, bílí, v různých variantách šedé či modré...

Pokud hledáte pohyblivého parťáka, mrkněte určitě po jiném plemeni. Obříci totiž aktivitě moc nedají. Jako mazlíčci jsou však výborní!

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články