Načítání obsahu, prosím počkejte

Je vaše kočka pravačka, nebo levačka?

9. 5. 2020 – 7:31
0
Je vaše kočka pravačka, nebo levačka? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

I když to tak na první pohled podle škrábanců nemusí vypadat, kočky mají vždy jednu dominantní přední tlapku. Zda jsou praváci nebo leváci, záleží na pohlaví…

Do výzkumu preference tlapek se pustily psycholožky Deborah Wellsová a Sarah Millsoppová z Královské univerzity v Belfastu. Dvaačtyřiceti kočkám – 21 kočkám a 21 kocourům – vědkyně naservírovaly tuňáka do sklenice, kam se miciny nedostaly jazykem, a musely tak použít packy. Ta, kterou rybu ze sklenice šťouraly, byla logicky dominantní.

Jednoznačnost výsledků překvapila i autorky výzkumu. Z 21 kocourů bylo 20 leváků a jeden obouručný (nebo spíš oboutlapný?), z 21 koček pak 20 jasně upřednostňovalo pravou přední končetinu, jedna se jim pak na nějaké pokusy vykašlala…

Preference tlapek se ale projevuje jen, když jde o akci, na níž se musí kočky více soustředit, nebo je zapotřebí využít obratnosti. Pokud jde třeba o běžné šťouchání do zavěšené hračky, používají obě tlapy stejně.  

Podle Wellsové mohou zřejmě za dominantní končetinu hormony během prenatálního vývoje. Z předchozího výzkumu totiž vzešlo, že vystavení embrya testosteronu má za následek levorukost. Obdobně jsou na tom i jiná domácí zvířata, včetně psů či koní.

Mimochodem, podle studie je tak známá asijská kočička pro štěstí mávající tlapkou, kocourek...

Zdroje:  NewScientist

Nejnovější články