Načítání obsahu, prosím počkejte

Mňoukají všechny kočky stejným jazykem?

Mňoukají všechny kočky stejným jazykem? Mňoukají kočky stejným jazykem? | zdroj: Pixabay

Mňau, meow, miaou, yaong… Lidé mají spoustu způsobů, jak zamňoukat, záleží na tom, z jaké části světa pocházejí. Ale co kočky? Mají jeden univerzální jazyk?

Je možné, že francouzský kocourek Louis mňouká jinak než vaše Micka? Na tuto otázku se pokouší odpovědět švédští vědci na univerzitě v Lundu.

V posledních pěti letech experti na fonetiku studovali zvuky vydávané kočkami z celého světa. U zvířat však nezůstalo. Zkoumání byli totiž podrobeni i jejich lidští společníci.

"Vypadá to, že každý člověk si se svou kočkou vytvoří specifický jazyk, kterým se dorozumívají. Není nemožné, že se kočka snaží imitovat intonaci svého člověka, proto můžou mít kočky různých zemí různé přízvuky, odvíjející se od jazyka jejich lidských společníků," tvrdí profesorka Suzanne Schötz, která se na výzkumu podílí. "Doufáme, že se nám podaří najít univerzální melodické motivy, které jsou spojeny s určitými situacemi a zjistit, jak se liší v závislosti na zeměpisné lokaci." 

Nebylo by to poprvé, co by se prokázalo, že můžou mít stejná zvířata různé přízvuky. Studie z roku 2011 ukázala, že ptáci žijící ve městech zpívají jiné melodie, než stejný druh ptáků žijící na venkově. Jiná studie že stejného roku zase poukázala na fakt, že zvuky vydávané vorvani se liší v závislosti na místě, ze kterého pocházejí.

Cílem výzkumu má být zlepšení komunikace lidí a jejich kočkovitých mazlíčků a lepší pochopení jejich řeči. Tak kdo ví? Třeba si jednou pořídíte česko-kočičí slovník.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články