Načítání obsahu, prosím počkejte

Kočka 'dvou tváří' nedá genetikům spát. Fanoušci ji ale milují

Kočka 'dvou tváří' nedá genetikům spát. Fanoušci ji ale milují Hlava Venus vypadá, jako by byla složená ze dvou různých polovin | zdroj: Profimedia

Seznamte se s Venus, s kočkou dvou tváří. Její fanoušci ji milují, zatímco genetici nad ní kroutí hlavou. 

Narodila se pravděpodobně v roce 2008 v severní Karolíně a nedlouho na to byla adoptovaná mladým párem, který už měl v péči čtyři jiná zvířata.

Když pak v roce 2012 nahráli její fotografii na sociální síť Reddit, stala se okamžitě hvězdou. Od té doby už na Instagramu nasbírala přes dva miliony sledujících. Lidé často tvrdí, že je její unikátní vzhled prací Photoshopu, není tomu ale tak.

Zbarvení

Na těle je Venus typická želvovinová kočička, její obličej se ale normálu vymyká. Polovina její tváře je totiž černá a druhá polovina rezavá. Tyto dvě barvy jsou rozděleny téměř dokonale rovnou linkou. Aby toho nebylo málo, má také heterochromii, což znamená, že každé její oko má jinou barvu. Jedno je modré a druhé zelené.

Leslie Lyonsová, profesorka na univerzitě v Kalifornii, která se dlouhodobě zabývá genetikou domácích koček tvrdí, ještě nikdy neviděla kočku, jako je Venus. 

Je Venus chiméra?

Chiméry známe zejména z řecké mytologie, kde se jednalo o stvoření spojené z několika živých bytostí. A věřte tomu, nebo ne, i dnes existují! Jsou to jedinci, kteří vznikli splynutím dvou embryí. V případě Venus by to mohlo vysvětlovat její zvláštní zbarvení. Podle profesorky Lyons se však může jednat i o prostou hrátku přírody. 

Největší záhadou na ní je však její modré oko. Kočky mají oči nejčastěji oranžové nebo zelené, modré oči jsou dominantou siamek nebo jiných plemen, která jsou z velké části zbarvena do bíla. Jediná bílá skvrna, kterou má Venus je její drobná náprsenka, což na vysvětlení modrého oka nestačí. 

"Je to tak trochu záhada," uzavírá profesorka Lyonsová.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články