Načítání obsahu, prosím počkejte

Zvířecí celebrity: Ošklivé koťátko, ze kterého se stala hvězda internetu

29. 10. 2019 – 20:54
0
Zvířecí celebrity: Ošklivé koťátko, ze kterého se stala hvězda internetu Lil Bub patří ke světovým kočičím celebritám | zdroj: Profimedia

Abyste získali celosvětovou slávu, nemusíte být vysloveně krásní. Platí to také pro zvířata. Šanci mají i ošklivá káčátka, nebo v tomto případě ošklivá koťátka. 

Na konci června roku 2011 se v jednom útulku ve městě Bloomington v Indianě objevil vrh koťat, která porodila divoká kočka. A díky přízni osudu se poměrně rychle podařilo všem novorozencům najít milující rodiny. Tedy, až na jednoho. V útulku zůstal ten nejmenší z nich. Malé, deformované stvoření, které trpělivě čekalo, až se i na něj usměje štěstí.

Stalo se tak v den, kdy útulek svých známých navštívil Mike Bridavski, producent a majitel nahrávacího studia. Tou dobou totiž sám hledal zvířecího kamaráda, se kterým by mohl trávit čas.

Stalo se to, čemu lidé říkají láska na první pohled. Když spatřil osamělé kotě s vyplazeným jazykem, obrovskýma očima a pokroucenými končetinami věděl, že maličkému, nešikovnému stvoření musí pomoci. Jak později sám přiznal: "Po deseti minutách, co mi ležela na hrudi a vrněla jako motorový člun, jsem věděl, že bych udělal cokoliv, abych tomu úžasnému stvoření pomohl."

Když se do uslintaného kotěte na první zamňoukání zamiloval, jistě netušil, že se dívá na budoucí internetovou hvězdu.

Malá kočka s velkými problémy

Kočička, která dostala jméno Lil Bub a která ve svých osmi letech váží jen necelé dva kilogramy, má extrémní formu kočičího dwarfismu - genetického onemocnění, kterým trpěla mimo jiné i její slavná kolegyně Grumpy cat. Z toho důvodu jsou její tlapky mnohem menší, než zbytek těla a trpí chronickým kameněním kostí, osteopetrózou, kvůli které musí denně užívat léky.

Aby toho nebylo málo, dostala Bub do vínku ještě příliš krátkou dolní čelist a tak nedokáže zavřít tlamičku. Ať už se raduje, nebo smutní, jazyk jí volně visí ven jako leklá ryba. U normální kočky by hrozilo, že si jazyk z nepozornosti brzy překousne. Malá Bub se však obávat nemusí, protože žádné zuby nemá. Aby anomálií nebylo málo, má polydaktylii - na tlapkách má více prstů, než je obvyklé, konkrétně na všech celkem dvaadvacet.

Třebaže toho osud naložil malé Bub do začátků opravdu hodně, nic z toho jí nezabránilo v cestě ke hvězdám. Podle slov majitele Mikea jí dokonce ani žádný handicap nebrání v každodenních radostech.

Stačí se podívat na její instagramový profil a je jasné, že jde o šťastnou a nesmírně spokojenou kočku. Třebaže je její tělesná schránka velmi křehká, zůstává klidná a v pohodě i v situacích, které jiné kočky nesou těžce, například při cestování v letadle, nebo uprostřed davu. A tak následuje svého páníčka kamkoliv jde.

Pochroumaná malá kočka, kterou všichni litují

Sláva na sebe nenechala dlouho čekat. Ostatně, ani nemohla. Handicapovaná, ale živá kočička na sebe pozornost přitahovala sama a neustále. Vše započalo zveřejněním fotografií na sociální síti Reddit na konci roku 2011. To vyvolalo neuvěřitelně silnou vlnu soucitu. Když pak Mike vysvětlil, že Bub žije docela normální a šťastný život, soucit vystřídalo nadšení a všeobecný obdiv.

Dnes mají oficiální účty s tváří kočičky Bub dva miliony odběratelů na Instagramu a přes tři miliony na Facebooku. Na Youtube si můžete prohlédnout její vlastní online televizní show (Lil Bub’s Big Show), kde vede rozhovory s různými celebritami.

Jejím prvním hostem byla před šesti lety herečka Whoopi Goldberg, docela nedávno zase bývalá první dáma Michelle Obamová. Produkční hodnoty pořadu jsou naprosto neuvěřitelné a pokud máte zrovna špatný den, vřele ji doporučujeme ke shlédnutí. Vaše srdce během chvilky pookřeje.

Také o Lil Bub vznikla kniha pojmenovaná Malá Kniha Malé Buby: Nevšední život Nejúžasnější kočky na Zemi (Lil Bubs Little Book: The Extraordinary Life of the Most Amazing Cat on the Planet) a také dokumentární film mapující první rok a půl jejího života; Lil Bub a Kámoši  (Lil Bub and Friendz), ve které si zahrála mimo jiné její neméně slavná kamarádka Grumpy Cat.

Malá kočka, velký symbol

Není pochyb o tom, že Lil Bub je kočkou velmi úspěšnou a mnohými obdivovanou. Nezapomíná ale na své kořeny a dobře ví, že ne všechny kočičky mají podobné štěstí jako ona. Většinu svých výdělků tedy posílá podobným zvířatům v nouzi.

Za dobu své slávy už dohromady darovala přes 200 tisíc dolarů, tedy v přepočtu téměř pět milionů korun. Také si založila společnost Lil’ Bub’s Big Fund, která zajišťuje granty útulkům pečujícím o zvířata se speciálními potřebami. A v neposlední řadě také pořádá setkání, která probíhají v útulcích po celých Spojených Státech. Jejich cílem je zvýšit povědomí o bohulibé činnosti útulků pro zvířata bez domova.

Na malou postiženou kočku s vykulenýma očima a svěšeným jazykem to je docela slušný výkon, nemyslíte? Lil Bub je důkazem toho, že není nic špatného na tom, když jste trošku odlišní a že i přes počáteční nevýhody se nemá nic vzdávat. Není zvláštní, jak nejvíce motivující osudy najdete v těch nejméně pravděpodobných stvořeních a místech?

Autoři: Klára Pivovarová, Jan Hanáček

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články