Načítání obsahu, prosím počkejte

O podivuhodném původu pudlů

29. 9. 2019 – 11:12
0
O podivuhodném původu pudlů Pudli jsou velice oblíbení psi | zdroj: Pixabay

Pudl patří mezi nejoblíbenější psí plemena. Jeho historie je nicméně zahalena tajemstvím a to, odkud pochází, se stalo i předmětem sporů.

Podobizny psů, kteří vypadají jak pudli, je možné stopovat daleko do historie, mnohdy se však patrně jednalo jen o psy takzvaně "upravené na pudla". Jinak však není jasné, zda nejhlubší kořeny pudlů sahají do Asie či severní Afriky. 

Na současné podobě populárního plemene se podílelo šlechtění v Německu, Francii i v Rusku. A právě Francie a Německo se o to, že jsou zemí původu pudlů zrovna ony, dlouho přetahovaly. Jaká psí plemena však mohla podobu dnešních pudlů zásadně ovlivnit? 

Mnozí historikové míní, že pro vývoj pudla byli klíčoví francouzští barbeti. Jiní zdůrazňují i zřejmý vliv vodních španělů, po nichž pudlové mohli zdědit lásku k aportování a k vodě. K současné vizáži plemene patrně přispěli i bišonci, francouzský retrívr či dokonce maďarský pes puli. 

Ostatně po dlouhý čas tato zvířata výškou odpovídala spíše větším pudlům. První trpasličí pudli se objevili až za vlády francouzského krále Ludvíka XVI. 

Na obrazech z německého prostředí jsou psi vypadající jako pudli přítomni už od 16. století, v 18. století je pak často maloval španělský malíř Francisco Goya. Pudli byli poprvé uznáni jako plemeno v roce 1876, o čtyři roky později vznikl i první plemenný standard. 

I během 19. století byli tito psi využíváni jako úžasně všestranné plemeno. Dokonce se uplatnili jako hledači lanýžů! V Německu na ně v té době stále nedali dopustit při lovu, zároveň však prosluli jako s společenští psi a skvěle se uplatnili i v evropských cirkusech. 

Choval je Wagner i Disney 

Pudli jsou totiž typičtí svou vysokou inteligencí, výbornou učenlivostí a  hravou, nepříliš komplikovanou povahou. Jejich výchovu zvládne, při troše odhodlání, i začátečník. 

Pudli si oblíbila i řada známých osobností. Chovali je francouzský král Ludvík XV., skladatelé Richard Wagner a Ludwig van Beethoven, animátor, režisér a podnikatel Walt Disney, politik Winston Churchill, ale i sovětská kosmonautka Valentina Těreškovová.

Prvorepubliková filmová hvězda Raoul Schránil měl pudla jménem Pepe of Edinburgh. Spisovatelka George Sandová též chovala dva psy tohoto plemene a spisovatel Victor Hugo pojmenoval svého pudla Baron. 

Pudli mají nicméně společně s jezevčíky i největší rozptyl velikostí! Ale o tom, co k tomu přispělo a jaká specifika se k jednotlivým pudlíkům váží, zase příště... 

Zdroje:  Wikipedia.org , ifauna.cz , ozviratech.cz

Nejnovější články