Načítání obsahu, prosím počkejte

Pes s leopardím kožichem a skleněným pohledem

23. 9. 2019 – 14:34
0
Pes s leopardím kožichem a skleněným pohledem Tento pes je velký fešák | zdroj: Profimedia

Louisianský leopardí pes, známý také jako catahoula, je psím plemenem původem z Ameriky. Patří mezi psy relativně málo početné a také jeho původ a historie jsou poněkud nejasné. 

I přesto má však řadu věrných fanoušků, kteří na tohoto charakteristicky zbarveného pejska – neříká se mu leopardí jen tak pro nic – nedají dopustit.

Tajuplný původ

Jedna teorie o jejich původu říká, že vznikli křížením psů domorodců a dovezených evropských mastifů či chrtů. Ví se, že conquistadoři v 16. století měli k dispozici celé smečky těchto psů. Jednu dobu se věřilo, že tento pes mohl vzniknout křížením amerického vlka rudohnědého s evropskými psy.

To ale neodpovídá poznatkům vědy, která opakovaně dochází k závěru, že americké psovité šelmy do evoluce psů (ty si přivedli domorodci při migraci z Eurasie) nevstupovaly.

Jiná teorie zní, že catahoula vznikl křížením domorodých psů a beauceronů francouzských kolonistů, kteří do Louisiany přicházeli v 19. století. Podle jejich zpráv měli místní domorodci divné psy se zvláštníma očima – další charakteristický rys dnešních catahoulů.

profimedia-0386994381 Fešák každým coulem | zdroj: Profimedia

Také název plemene je tak trochu záhada. Mohlo vzniknout spojením dvou slov jazyka kmene Čoktů, které značí "drahocenné jezero", což by odkazovalo na původ psů. Jiná verze ale uvádí, že jde o zkomolený francouzský zápis samotného jména kmene Čoktů ("Couthaougoula") – a to by nás zase obloučkem vrátilo k francouzskému původů plemene.

Ať už je pravda jakákoliv, jde obecně říci, že louisianský leopardí pes je spojením prvku starého, domorodého a nového, evropského. Historie plemene tak vlastně není moc dlouhá, což ovšem platí pro překvapivě velké množství dnešních psích ras. Catahoulové pracují především jako pastevečtí nebo lovečtí psi. Jako lovečtí se dokonce dostali i do Austrálie.

Podivuhodný leopardí pes

Dnes jsou catahoulové oblíbení jako mazlíčci pro svou výjimečnou inteligenci a ochranitelskou povahu. Je pravda, že jejich lovecko-pastevecká krev jim dává do vínku pořádnou dávku asertivity, která se může překlopit až v agresivitu. Tyto sklony ale dokáže výcvik potlačit.

Louisianští leopardí psi mají poměrně proměnlivou velikost sahající u dospělých psů od 20 kg do 43 kg, respektive 56 až 66 cm kohoutkové výšky. Nejtypičtější je pro ně zbarvení srsti, které jim dalo i jméno. Barva jako taková má širokou škálu od tmavé, přes odstíny hnědé, až po pískovou a stopy bílé – vše obvykle pestřeji namíchané.

Gen způsobující "strakatost" u catahoulů přináší i zvláštní skvrny, které jim dávají onen proslulý leopardí kožich. Zvláštní a charakteristické je i to, že se u nich ve větší míře vyskytují "skleněné oči" – výrazně světlé zbarvení duhovek, často spojené s heterochromií. Tato kombinace zbarvení kožichu a očí dává louisianským psům působivý a unikátní vzhled.

Catahoul je od roku 1979 považován za oficiální plemeno státu Louisiana v USA. To trochu kontrastuje s tím, že mezinárodní kynologická federace jej jako oficiální plemeno neuznává. V ČR se chová od roku 1998, přičemž šlo o první catahouly v Evropě. Někdy se uvádí, že ČR je druhou zemí po USA co do počtu chovaných leopardích psů. Máme tedy dobrý chovatelský základ, proč ani toto málo obvyklé plemeno neignorovat.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články