Načítání obsahu, prosím počkejte

Návykový pes, který okouzlil i britskou královnu

15. 9. 2019 – 11:18
0
Návykový pes, který okouzlil i britskou královnu Corgi jsou dobří i k dětem | zdroj: Pixabay

Welsh Corgi Pembroke je plemeno malých psů, které tuze zpropagovala královna Alžběta II. Britská panovnice tyto psy, kteří na první pohled působí jako kříženci, miluje a není divu. Mají totiž mnohá plus. 

Jak už název napovídá, toto plemeno pochází z Walesu. A k jejich původu se váže legenda. Vypráví o dětech, které v lese našly dvojici mláďat, která považovala za liščata. Přinesla je tedy domů, tam ji však rodiče řekli, že to žádné lišky nejsou, že jsou to psi, kteří táhnou kočáry elfů a víl. Lehce pohádkový šmrnc má i jejich název - "Cor gi" totiž znamená doslova "trpasličí pes." 

Reálné úvahy ohledně původů Pembroke corgiů hovoří o tom, že na ostrovy přicestovali s vlámskými kupci. Pak corgiové pomáhali velšským pastevcům nahánět stáda. A lovili také myši a další škůdce. 

Oficiálně byli uznáni v roce 1920, tehdy však ještě společně s dvěma dalšími plemeny - až ve 30. letech se Pembroke corgiové oddělili od plemene Cardigan Corgi. Obě plemena jsou spjata s Walesem a pojmenována po tamních hrabstvích, ovšem kořeny Cardigan Corgiho bývají spojovány se severskými vallhundy

V malém, trochu kuriózním, těle těchto psů se skrývá spousta energie. Corgi se tak hodí do rodin, jejichž členové jsou svolní k pořádným procházkám - nebo dokonce i k nějakému psímu sportu! Corgiové jsou totiž i chytrá a hravá stvoření, která si pohyb velice užívají, krátkým nožkám navzdory. 

I přesto však mají sklony k obezitě, neboť velice rádi baští. Podávejte jim tedy kvalitní krmivo v doporučených dávkách. 

Jinak je to však přizpůsobivý, nekomplikovaný hafan, vhodný jak do domu se zahradou, tak i bytu. Byť tam může být někdy problémem to, že corgiové dost štěkají. Co se srsti týče, stačí ji pravidelně pročesávat, občas umýt a počítat s tím, že corgiové dost línají. Zhruba dvakrát do roka je také třeba nechat zkrátit drápky. 

Hlídat svoji rodinu 

Corgiové se neváží na jednotlivce, ale bývají vlídní ke všem členům rodiny, vůči cizím si však drzí odstup a jistou ostražitost. Alespoň do doby, než naznají, že je mohou vzít na milost. Dobře se snese i s dalšími zvířaty v domácnosti a nechová se provokativně.

Mezi plus Pembroke corgiů patří i to, že nejsou přešlechtění. Ze zdravotních problémů se u nich nicméně občas vyskytuje dysplazie kyčelního kloubu, šedý zákal, degenerativní myleopatie, epilepsie či atrofie sítnice.

Někdy se tvrdí, že corgiové koušou lidi do pat - není to však potvrzeno. Tímto způsobem nicméně udržovali v pohybu stáda, s kterými pomáhali. 

Láska na celý život 

Z polí a luk zemědělců se na svých krátkých nožkách vyšplhali až do nejvyšších pater společnosti. Jejich velká fanynka, královna Alžběta II., za svůj život vlastnila na tři desítky těchto psíků! Prvního hafana koupil její otec, pozdější král Jiří VI. do rodiny už ve 30. letech, v 18 pak Alžběta dostala fenku, kterou velice milovala. 

profimedia-0164891709 Alžběta (vlevo) a její sestra Margaret s matkou - a milovaným psem | zdroj: Profimedia

Susan, jak ji pojmenovala, byla přítomna i na svatbě své paničky s princem Philippem. Susan se také stala pramáti všech corgiů ve vlastnictví královského páru. Někteří psi, které Alžběta chovala však byli i kříženci corgiů a jezevčíků.

Mimochodem, královninými psy byl inspirován i animovaný film

A cena za "královské" plemeno? Nu, není nízká. Za štěně můžete zaplatit až 40 tisíc korun! Na druhou stranu ti, co si tohoto hafana pořídí, už v budoucnu mnohdy nechtějí jiného psa... 

 

 

 

 

Zdroje:  csfd.cz , spokojenypes.cz , corgi.cz

Nejnovější články