Načítání obsahu, prosím počkejte

Dominantní frajer s fialovým jazykem

13. 9. 2019 – 10:12
0
Dominantní frajer s fialovým jazykem Čau čau je pozoruhodný pes | zdroj: Pixabay

Čau čau je pozoruhodný pes. Vedle zvláštního vzezření má i svéráznou povahu. A k tomu jazyk neobvyklé barvy! 

Čau čau je plemeno vskutku prastaré. Pochází pravděpodobně z oblastí Sibiře, Mongolska a severní Číny, odkud se s kočovníky rozšířil i do dalších čínských oblastí. V průběhu staletí byli tito psi využíváni jako tažná a lovecká zvířata, hlídači - i jídlo. Jejich maso se prý považovalo za lahůdku a využit byl i kožich. 

Ve svém cestopisu je v období vrcholného středověku zmínil i slavný cestovatel Marco Polo. Do Evropy se však dostali až v 18. století na britských obchodních lodích. Popularitu plemene pak rozšířila i královna Viktorie, která milovala zvířata a mezi mnoha psíky, které chovala, nechybělo ani toto mohutné plemeno. 

První chovatelský klub čau čau v Británii vznikl ještě za jejího života - v 90. letech 19. století. V Americe se čau čau dočkali oficiálního uznání až na prahu století dvacátého.  

Ale pojďme do současnosti. Čau čau na první pohled působí jako dobromyslný medvídek, realita je však komplikovanější. Potřebuje zkušeného a trpělivého chovatele, který z něj, samozřejmě s laskavým přístupem, vykřeše to nejlepší a usměrní některé problematické rysy povahy těchto psů.

Čau čau je totiž uzavřené, tvrdohlavé plemeno, které v rámci své rodinné "smečky" zpravidla silně respektuje a ochraňuje jednoho, maximálně dva lidi.

Někdy se o těchto psech říká, že jsou hloupí, což však není pravda! Jen se zrovna nehrnou do plnění povelů, s výchovou je tedy třeba začít včas a dbát na důslednost, neboť čau čau má výrazný sklon k dominanci. Stejně tak je důležité, aby si na další zvířata v domácnosti zvykal už od štěněcího věku - a to včetně psů. Není zrovna nadšen z malých dětí, některé jejich hry ho mohou i dost otravovat. 

Vhodný i do bytu

Navzdory své velikosti patří čau čau k psům vhodným i do bytu. Nemají extra nároky na pohyb, byť pravidelné vycházky by měly být samozřejmostí. Též netrpí separační úzkostí a doma tak tento hafan na páníčka celkem klidně počká. Zároveň je nedůvěřivý a odměřený k cizím lidem a řadí se tedy k dobrým hlídačům. 

Co do péče však berte v potaz jistá specifika těchto psů. 

  • Čau čau disponuje hustou srstí, která vyžaduje každodenní pročesávání - a to kartáči s různými typy zubů. 
  • Tito hafani mají horší toleranci na teplo. V horkém počasí tedy dbejte na to, ať je neustále na dosah dostatečné množství vody. Psa také nevystavujte vedru. 
  • Hluboko posazené oči omezují těmto psům periferní vidění. Přistupujte k nim zepředu. 
  • Čau čau rádi a často žvýkají - pořiďte jim tedy například žvýkací kosti či psí hračky, ať se nepustí do vybavení domácnosti. 
  • Strašákem pro čau čau bývá obezita. Dodržujte doporučenou denní dávku potravy a své miláčky nepřecpávejte. 

Čau čau mají sklony i k některým autoimunitním onemocněním a kožnímu melanomu. Může se u nich objevit i dysplazie kyčelního kloubu, šedý zákal či rakovina žaludku. Jinak je to však celkem zdravé psí plemeno. 

Oblíbený pes slavných 

Toto výrazné plemeno vlastnila i řada slavných lidí. Čau čaua si pořídil například psychoanalytik Sigmund Freud. Jo-Fi byl pravidelným (spolu)účastníkem jeho terapií.

Hned šest těchto psů měla umělkyně Georgia O'Keeffeová a hafana čau čau jménem Timmy choval i americký prezident Calvin Coolidge.

Mezi další slavné majitele patřili Elvis Presley či Janet Jacksonová. 

Zdroje:  Wikipedia.org , spokojenypes.cz

Nejnovější články