Načítání obsahu, prosím počkejte

Újma, kterou pejskům způsobil slavný seriál

22. 9. 2019 – 10:09
0
Újma, kterou pejskům způsobil slavný seriál Záběr z první série | zdroj: Profimedia

Ve Hře o trůny nebyli ani zdaleka jen lidští herci. Jeden z nejúspěšnějších a nejdražších seriálů současnosti způsobil kvůli psím hercům tak trochu pohromu.

Každý fanoušek si jistě zamiloval Zlovlky – mazlíčky mocného rodu Starků. Ne všichni se ale spokojili s obdivováním jejich majestátního a trochu děsivého vzezření prostřednictvím televizní obrazovky. Mnozí fanoušci se rozhodli pořídit si Zlovlka vlastního. Psi žijící poblíž fantastického Zimohradu, na území pokrytém ledem a sněhem, svým vzhledem nápadně připomínají sibiřského huskyho. A právě tyto psíky si fanoušci Hry o trůny začali ve velkém kupovat.

Nečekaně náročné plemeno

Sibiřský husky však není jen tak ledajaký voříšek, který je spokojený, když ho jednou za čas majitel vezme na procházku a po zbytek času se povaluje na zahradě. Jeho temperament, pramenící mimo jiné i z plemenné blízkosti k divokému vlkovi, je pověstný. Huskyové vyšlechtěni jako tažní psi, mají stále ve svých genech velkou výbušnost a energii. Dnešní pohodlný život jim příliš nesvědčí a často propadají velkým výkyvům nálad.

Jejich předci byli zvyklí běhat denně obrovské vzdálenosti v nehostinných podmínkách. Mají tedy velké množství nevyužité síly, kterou - bohužel - často potřebují uplatnit. Pokud jim dostatek aktivity neposkytují jejich páníčci, pro svou tvrdohlavost si ji dokážou vyhledat sami.

Jejich temperament a energii předčí snad jen jejich inteligence. Bez problémů přeskočí dva metry vysoký plot, budou se celé hodiny podhrabávat, nebo najdou jinou skulinku, jak se dostat pryč ze svého zajetí.

Na druhou stranu, pokud je chová majitel se silnou osobností a člověk, který s jejich nevyzpytatelným chováním má zkušenosti, dokáží mu opakovaně projevovat věrnost až za hrob.   

Vysoká inteligence, ale také nezávislí, svéhlavost a mimořádná dávka výdrže a energie dělá z těchto psů dokonale nevhodné plemeno pro chovatele začátečníky. Naprostým základem je vytrvalý a náročný trénink a motivace.

Z trůnu rovnou do útulku

To si ovšem fanoušci toužící po Zlovlcích neuvědomili a tak došlo k situaci, kdy začaly psí útulky po celém světě hlásit neobvykle velký nárůst příjmu huskyů, které lidé odložili. V naprosté většině případů proto, že je majitelé nedokázali zvládat. Mnoho herců ze seriálu se k situaci vyjádřilo a ve spolupráci s organizací PETA fanoušky žádalo, aby svou volbu mazlíčka dobře promysleli.

Pokud také toužíte po mazlíčkovi ze svého oblíbeného filmu či seriálu, jen do toho. Jen si nezapomeňte promyslet všechna pro a proti a zvážit, zda máte na takové zvíře dostatek času, zkušeností a energie.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články