Načítání obsahu, prosím počkejte

Stafbul je milující pes a bezva parťák – ne však pro každého

26. 7. 2019 – 14:58
0
Stafbul je milující pes a bezva parťák – ne však pro každého Plemeno, které stojí za to. Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Stafordširští bulteriéři jsou populární a skvělí společníci jednotlivců i rodiny. Nehodí se však pro každého chovatele. Jaké radosti i úskalí se pojí s tímto plemenem?

Kde se vzal?

Stafordšírský bulteriér je patrně křížencem anglického buldoka a starého anglického teriéra, již vyhynulého plemene a předka dnešního foxteriéra. Kdysi bývali využíváni pro krvavé psí zápasy, to je však už dávnou minulostí. Toto plemeno má původ, jak už jeho název napovídá, v anglickém hrabství Staffordshire.

První oficiální klub chovatelů a chovný standard vznikl v roce 1935, Mezinárodní kynologickou organizací byl pak uznán v roce 1987. Na přelomu 80. a 90. let začal jeho chov v tuzemsku. 

Důslednost musí být

V případě stafordů více než u mnoha jiných plemen platí to, že výchova musí být důsledná, přísná, ale zároveň láskyplná. Agrese tu nemá místo. I z důvodu větší náročnosti se stafbulové doporučují zkušenějším chovatelům. Psíci to jsou svéhlaví, na druhu stranu také velice učenliví. Je třeba dbát na včasnou socializaci psa, na další domácí zvířata v domácnosti by si měl zvykat odmalička.

Lépe je mu vevnitř

Stafbulové mají hladkou srst bez podsady, nesvědčí jim tedy čistě venkovní chov. Pokud pobývají například na zahradě, je třeba jim pořádně zateplit kotec. Nicméně zástupci tohoto plemene jsou i mimořádně závislí na svých (lidských) blízkých, tudíž se jim lépe žije po jejich boku.

Pes, co se rád veze

"Gaučák" to nicméně není – naopak. Stafbulové patří mezi aktivní plemena. Potřebují pořádné dávky pohybu a dlouhé vycházky. "Stafbul se s radostí věnuje téměř jakékoliv činnosti. Snadno se motivuje a jeho nadšení pro aktivitu je ohromující," sdílí své zkušenosti majitelka dvouletého psa Lenka. K výchově pak dodává, že se pes vše, co měl, naučil velice snadno.

Stafbulové mají rádi vodu a často dobře plavou, s chutí aportují a zpravidla si libují i v cestách autem. Nebývá tedy problém naplánovat si s nimi i delší výlety. Poté se pak na onen gauč přece jen patrně slastně svalí a nechají se pomazlit. Pokud tedy rovnou nezaberou.

Jak je vybarvený?

Nejčastější barvou stafbulů je černá, dalšími povolenými jsou pak zlatá, od světle zlaté po sytě červenou, modrá, plavá, která je však velmi vzácná, modrá plavá a bílá. Čistě bílých psů však také není mnoho. Podrobně specifikovány jsou i přípustné kombinace barev a dalších znaků.

Ovšem ačkoliv například játrová barva stafbula patří mezi nežádoucí a její nositelé jsou automaticky vyřazováni z chovu, řada zájemců o psa ji vyžaduje. A mnohdy si za ně i řádně připlatí. Stafordi přitom obecně nepatří k "levným" psům. Cena štěněte se pohybuje kolem 20 tisíc korun.

Neprávem špatná pověst

Mimochodem, v Anglii se tomuto plemeni přezdívá "baby dog" nebo "nanny dog". Je tedy považován za psa vhodného k dětem. A mnohdy slouží i jako kanisterapeutičtí psi. Na jejich špatnou pověst tedy zapomeňte, byť samozřejmě platí to, co bylo řečeno již výše – jejich výchova není jednoduchá. Za dobrý a trpělivý přístup se vám však tento pes bohatě odmění. A zažijete s ním hodně srandy.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články