Načítání obsahu, prosím počkejte

Stal se psí superstar, proč ho původně nechtěli?

Stal se psí superstar, proč ho původně nechtěli? Elizabeth Taylorová a Pal alias Lassie | zdroj: Profimedia

Fenka Lassie je patrně nejznámější "zvířecí" hvězda Hollywoodu. Snímek Lassie se vrací v roce 1943 odstartoval kariéru Elizabeth Taylorové a pes, který ztvárnil hlavní hrdinku, se zapsal do filmové historie. Proč ho však původně nechtěli? 

Představitelem krásné filmové feny se stal pes jménem Pal, který se narodil 4. června 1940 v severním Hollywoodu. Pal měl rodokmen datovaný až do 60. let 19. století k hafanovi Old Cockie, který byl považován za ideál kolie té doby.

Sám Pal ve 40. letech však ideální rozhodně nebyl. Měl příliš velké oči, malý vzrůst a bílou skvrnu na hlavě. Byl dobrý jen jako čistokrevný "mazlíček", nikoliv výstavní pes. 

Zásadní okamžik přišel ve chvíli, kdy Howard Pack přinesl osmiměsíčního Pala k trenérovi zvířat Ruddovi Weatherwaxovi. Peck chtěl, aby cvičitel odnaučil Pala dvěma zlozvykům - častému štěkání a uhánění za motocykly.

Zatímco první nešvar se Weatherwaxovi podařilo odbourat, v druhém případě neuspěl. Peck byl zklamán a Weatherwax si psa nakonec nechal. Později ho poslal ke svému příteli, ovšem když se doslechl, že se plánuje filmová adaptace povídky Lassie se vrací, došlo mu, že Pal by mohl být ideální adept na hlavní roli. Koupil ho, draze, zpátky. 

Pes, kterého nechtěli 

O roli Lassie se "ucházelo" patnáct stovek psů. Pal neuspěl. Režisérovi se nelíbilo, že je to pes a nikoliv fenka, měl výhrady i k jeho vzhledu. Vybral tedy fenu, s níž se začalo natáčet, jenže pak přišel problém. 

Fenka při natáčení jedné ze scén odmítala vstoupit do rozbouřené řeky. Weatherwax navrhl, že to zkusí Pal. Pes vše zvládl na výbornou, role byla přeobsazena a již natočené scény předělány. Podle jiné verze příběhu začala původní kolie během léta hrozně línat. 

profimedia-0051142261 Elizabeth Taylorová a Pal ve filmu Odvážná Lassie (1946) | zdroj: Profimedia

Novopečená hlavní hvězda se během natáčení celkově zaskvěla. Byl to šikovný, dobře naložený pejsek, scény zpravidla zvládal na první pokus. Pracoval nanejvýš sedm hodin denně a měl k dispozici vlastní apartmá. Psí dubléři mu ulevovali jen v méně důležitých scénách. 

Film byl po svém uvedení do kin velice úspěšný a následovalo několik dalších pokračování, v kterých si Pal střihl hlavní roli. Později vznikl také seriál

Snímek způsobil velký nárůst popularity tohoto plemene. Děti zbožňovaly "Lassie". To bohužel vedlo i ke kšeftování se psy, kteří byli množeni v nekontrolovaných, početných chovech.

Zemřel v úctyhodném věku

Sám Pal se dožil 18 let. V roce 1957. Koncem svého života už špatně viděl, slyšel a měl též problémy z pohybem.

Rudd_Weatherwax_and_Lassie_1955 Pal a jeho cvičitel a majitel | zdroj: Wikipedia.org

Weatherwax prý zhoršující se zdraví svého psího svěřence nesl velice těžce, Pal pro něj hodně znamenal. Jeho syn Robert později uvedl, že se otec po Palově smrti nechtěl dívat na filmy o Lassie, nemohl to snést. A Pala pohřbil na speciálním místě v zahradě u svého domu. 

Zdroje:  Wikipedia.org , csfd.cz

Nejnovější články