Načítání obsahu, prosím počkejte

Skinny a baldwin: Lysá morčata, která buď milujete, nebo nenávidíte

9. 11. 2020 – 8:02
0
Skinny a baldwin: Lysá morčata, která buď milujete, nebo nenávidíte Plemeno baldwin je zcela bez srsti | zdroj: commons.wikimedia.org (autor Erin Koski)

Morčata patří mezi oblíbené mazlíčky, jejichž domestikace jako hospodářských zvířat začala před staletími. Díky dlouhému šlechtění, umocněnému chovatelským zájmem posledních let, mají dnes tito roztomilí tvorové širokou škálu forem zbarvení a typů srsti. Mezi nejneobvyklejší patří morčata lysá. V čem jsou specifická a jak se liší od ostatních morčat?

Plemena bezsrstých morčat jsou ve skutečnosti dvě. I v našem prostředí se používají jejich názvy z angličtiny: morčata "skinny", která nejsou dokonale holá a "baldwin", které obvykle nemají ani zbytky srsti. Vzhled mají nezvyklý obě varianty a říká se, že je buď milujete, nebo nesnášíte.

Když se lysá morčata začala v chovech objevovat, probudilo to jistou kontroverzi. Absence srsti je projevem recesivního genu a tak při konzervativním chápání šlechtění jde o vadu. Když se někteří chovatelé rozhodli takto "postižená" mláďata dále množit, existoval názor, že se tak může v populaci šířit genetická porucha. S tímto recesivním genem je to ale naprosto shodné, jako u lysých koček nebo psů – nejde o skutečné poškození genů a nedoprovází jej další vady.

Doteď se někdy objevuje názor, že tato morčata mají velmi špatný imunitní systém a celkovou odolnost. Jiní odborníci ale tvrdí, že je to spíše otázka konkrétních rodových linií, než přímo lysosti. S tím, jak jejich popularita roste, se navíc někteří chovatelé snaží cíleně množit jedince s dobrou imunitou a pevným zdravým, čímž do budoucna posilují celou populaci.

Pozor na průvan a přímé slunce

Chov lysých morčat se zásadně neliší od chovu jiných plemen. Je jen potřeba dávat větší pozor na tepelné výkyvy, neboť mají o něco horší termoregulaci. Jsou tedy citlivá jak na průvan, tak na přímé sluneční světlo. Zajímavé je, že o trochu více žerou, neboť jejich metabolismus kvůli udržování tělesného tepla pálí více kalorií. Lysá morčata ocení ve výběhu úkryt s jen malým vstupním otvorem a nevelkým prostorem uvnitř. Mohou se v něm totiž uvelebit a vyhřát si jej vlastním tělesným teplem.

Běžná morčata se jako jedna z mála hlodavčích mláďat rodí už osrstěná. Stejně tak morčata lysého plemene baldwin mají po narození srst – někdy řidší, někdy jsou k nerozeznání podobná jiným plemenům. Už po dvou dnech jim ale začíná vypadávat, přičemž línání postupuje od hlavy k zadní části těla. Zhruba ve dvou měsících jsou pak baldwini úplně holí.

Skinny_Pig_Adult_Female Plemeno skinny navzdory svému jménu není dokonale holé. | zdroj: commons.wikimedia.org (autor Nerwign)

Recesivní gen lysosti není dominantní – pokud se tedy zkříží baldwin s jiným plemenem, jejich mláďata holá nebudou. Jen při spojení dvou baldwinů se rodí potomci této varianty. To před chovatele klade nároky na sledování různých linií – aby se v populaci nekumulovalo moc těsné příbuzenské množení.

Dospělí baldwini jsou úplně holí. Tato varianta původně vzešla z plemene "white crested", které se vyznačuje rozetou srsti na čele. V místech, kde by tato rozetka byla, má baldwin jakousi vrásčitou korunku, stejně tak zvrásněnou kůži má na ramenou.

Chlupy na nose a nohou

Lysé plemeno skinny vzniklo jako kříženec běžných morčat a bezsrsté varianty jedné linie morčat laboratorních. Jejich lysost je dána také recesivním genem, projevuje se ale trochu jinak. Kromě holé kůže mají zbytky ochlupení, obzvláště na nose a končetinách. To jim někdy dává velmi komický vzhled, pro který jsou mezi chovateli oblíbení.

Zajímavé také je, že oproti baldwinům se skinny už rodí v "konečné", takřka holé podobě – nedochází u nich tedy k žádnému postupnému olysání. Stejně jako u baldwinů platí, že pro pokračování plemenné linie musí být oba rodiče skinny. Dokonce i při zkřížení skinny a baldwin jsou výsledná mláďata se srstí.

Jak jsme uvedli na začátku – lysá morčata buď milujete, nebo nesnášíte. Někomu pro svůj zvláštní vzhled zkrátka přijdou ohavná. Dá se pochopit, odkud ten názor pochází – bez srsti ztrácí rysy, které běžné morče dělají roztomilým. Na druhou stranu se dá vřele chápat i to, kde se bere láska jiných chovatelů k těmto naháčům. Jsou sice bez srsti, ale pořád jsou to přítulní mazlíčci – a navíc skutečně originální.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články