Načítání obsahu, prosím počkejte

Pestrý svět morčecích plemen

26. 9. 2019 – 7:34
0
Pestrý svět morčecích plemen Dlouhosrsté morče je velký elegán | zdroj: Profimedia

Základní rozdělení morčat je dle srsti na dlouhosrstá a krátkosrstá. Tyto dvě velké skupiny se pak dále dělí na celou řadu plemen, z nichž mnoho má chovatelsky uznávaný mezinárodní standard.

S jakými základními plemeny se tedy můžeme u morčat setkat?

Začněme krátkosrstými. Nejzákladnějším plemenem je morče hladké – má krátkou, lesklou a hladkou srst bez jakýchkoliv pěšinek či vírků. Oproti tomu plemeno rozeta má v srsti vírky (rozety), kterých je osm rovnoměrně na těle.  Na čele navíc mají tzv. nepravou rozetu či korunku, která postupně zarůstá a přechází v jakousi ofinku.

profimedia-0295098548 Rosetové morče | zdroj: Profimedia

Dále u krátkosrstých plemen hovoříme o americkém teddy nebo o rexi. Ti mají hrubší srst, která roste kolmo od těla a působí krepovitě. V podstatě připomíná plyšáky, proto název "teddy". Zajímavostí je, že plemena americký teddy a rex vypadají úplně stejně, geneticky jde ale o dvě oddělené větve.

Lehce podobné je plemeno švýcarský teddy, to už má ale srst delší, skoro až polodlouhou a tak působí spíše měkce, byť krepovitost zůstává. Z krátkosrstých se ještě uvádí crested morčata v americké a anglické variantě. Jsou v podstatě velmi podobná hladkým, jen mají na čele malou rozetku či jako by korunku. Americký crested ji má vždy bílou, anglický má korunku v barvě zbytku těla.

profimedia-0146381919 Švýcarský teddy | zdroj: Profimedia

Z dlouhosrstých plemen zmiňme šeltie, což je v podstatě dlouhosrstá varianta hladkého morčete. Má dlouhou, souměrnou srst, která může dorůstat až 20 cm.

Varianta šeltie s rozetkou na těle se nazývá coronet. V podstatě variantou je i plemeno zvané peruánec – to má rozetky dvě, obě na kyčlích, a na čele opět rozetková korunka. Čelní nepravá rozeta odrůstá tak, že v kombinaci s dlouhou srstí mají peruánci výraznou ofinu. Zajímavostí je, že rozetky jako by obracely směr růstu srsti, takže zadní polovina těla má srst jinak orientovanou, než přední.

Plemeno texel je v podstatě dlouhosrstá varianta teddyho – srst je opět hrubší a jako by krepovatá, přičemž se, s ohledem na svou dlouhosrstost, krásně vlní. Texel s korunkou na čele je plemeno zvané merino.

profimedia-0335900396 texel | zdroj: Profimedia

Alpaka je plemenem velmi podobným texelu či peruánci, ale má i rozetky na kyčlích. V podstatě tak jde o nejkudrnatější ze všech plemen. Velmi kudrnaté je ale i plemeno, zatím ovšem neuznané standardem, zvané lunkarya. To má velmi tvrdou, hustou srst. Aby to nebylo úplně jednoduché, hovoří se o variantách šeltie-lunkarya, coronet-lunkarya i peruánec-lunkarya.

Dále existují plemena bezsrstá, která mají obvykle jen trochu srsti na nose či nohách. Varianta skinny má jemné chloupky a tak je velmi příjemná na dotek. To baldwin je plemenem skutečně zcela holým. Lysá morčata mají tu výhodu, že jsou hypoalergenními zvířaty.

profimedia-0232518420 Bezsrsté morče | zdroj: Profimedia

Zvláštností je plemeno cuy, což je původní masné plemeno z And, které může dorůstat až 2 kg. Jde tak v podstatě o obří variantu morčete. U cuy se častěji vyskytuje drobná genetická vada, která vede k vysokému výskytu nadbytečných prstů na nožičkách. Cuy se tak vymyká ve více směrech.

Svět šlechtění morčat a morčecích plemen je komplikovaný stejně, jako u jiných zvířat. Výčet plemen berte tedy jen orientačně, vždyť zítra se může objevit nějaké nové, nečekané.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články