Načítání obsahu, prosím počkejte

Začínáme s chovem morčat: Co a jak?

23. 9. 2019 – 10:24
0
Začínáme s chovem morčat: Co a jak? Morče dokáže být skvělým parťákem | zdroj: Profimedia

Morčata patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji chované domácí mazlíčky. 

Tento drobný, jihoamerický hlodavec je totiž nejen roztomilý a přítulný, ale i relativně nenáročný z hlediska péče, prostoru i krmení. Často tak jde o "startovního" mazlíčka pro menší děti, které se péči o zvířátko teprve učí.

Navzdory této nenáročnosti by se ale nemělo zapomínat na tu zásadní věc, že jde stále o živého tvora. Má své nároky a potřeby a i na jeho chov je potřeba alespoň základní příprava.

Hned na začátek je potřeba si uvědomit, zda vůbec chceme morče. Někomu můžou vadit jeho hlasové projevy, které zahrnují výrazné pískání a hvízdání. Musíme mít také na paměti, že jde o tvory společenské a tak by měli být vždy chováni minimálně v páru stejného pohlaví.

Pokud se pro morče opravdu rozhodneme, tak při výběru zjistíme, že nabízí pestrou škálu barev a typů srstí. Mohou být strakatá, stejně jako jednobarevná. Hladkosrstá, hrubosrstá, rozetová (srst tvaru květů), kudrnatá či dlouhosrstá.

Zvláštní variantou je morče lysé, které má tu výhodu, že je vhodné pro alergiky - vyžaduje ale mnohem větší péči a je náchylnější.

profimedia-0418859295 Morčata jsou v určitém smyslu velmi nenáročná na chov | zdroj: Profimedia

Obecně se doporučuje brát morčátko od chovatele, než z obchodu, kde neznáme jeho původ ani zdravotní stav. Zkušený chovatel by měl být schopen určit pohlaví, zrovna u malých morčat se ale častěji stávají chyby. Důsledkem omylu je pak dvojpohlavní pár...a netřeba zdůrazňovat, že množivost morčat je příslovečná.

Pozornost je potřeba věnovat i výbavě, morče je sice nenáročné, ale krabici od bot by neocenilo. Rozhodně by mělo být chováno v kleci. Někteří lidé volí akvárium, protože se z něj tak snadno nepráší, takový prostor ale není pro morče zdravý kvůli špatné cirkulaci vzduchu.

Morčátko bychom ale tak jako tak měli každý den na chvíli pouštět ven, nedostatek pohybu jim nesvědčí. Ani detaily není dobré podcenit: je potřeba zvolit vhodnou podestýlku, morčata mají citlivé tlapky – a taky oči, proto nejsou vhodné piliny.

Časté čištění by mělo být samozřejmostí, neboť špína je kořenem nemocí a nemocná morčata snadno uhynou. Vhodnější je napáječka, než miska, šetřit se nesmí na senu, speciálních směsích a – co je morčecí zvláštnost oproti třeba potkanům nebo křečkům - dostatku ovoce. Morčátka mají vyšší potřebu vitamínů a minerálů, které hůř metabolizují z běžné hlodavčí stravy.

guinea-pig-242520_1280 Trávu si morčátko dokáže náležitě užít | zdroj: Pixabay

Když se řekne nenáročný mazlíček, neznamená to v žádném případě, že nevyžaduje pozornost. Morčata jsou velmi hravá a při nedostatku podnětů chřadnou a upadají do regulérních depresí. Ocení různé tunely a schovávačky, kousací hračky či hračky ze slámy na pár použití. Ze všeho nejvíc ale potřebují mazlení a přítomnost nejen svého morčecího parťáka, ale i lidského kamaráda.

Na začátku jsme řekli, že morče je velmi nenáročné a přitom jsme navršili několik odstavců jeho potřeb. Je ovšem neustále mít na paměti, že mazlíček má být kamarád a hravá zodpovědnost a nikoliv bezduchá hračka.

Nezapomínejme ale, že veškerou vynaloženou péči a pozornost nám tahle roztomilá zvířecí dušička bude odplácet náklonností a přátelstvím. A o přátelství jde u mazlíčků nakonec především, ne?

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články