Načítání obsahu, prosím počkejte

Mravenčí farma v obýváku uchvátí každou návštěvu

13. 9. 2019 – 17:09
0
Mravenčí farma v obýváku uchvátí každou návštěvu Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Mravenci zcela jistě patří mezi nejneobvyklejší mazlíčky. To je ale velká škoda. 

Mravenci totiž nemusí být nijak exotičtí a navíc jsou i docela nenároční k chovu. Sledovat v teráriu život zdravého mraveniště je úžasná podívaná, která nadchne kohokoliv, koho pozvete na návštěvu.

Kteří mravenci jsou ti naši?

Pokud si chcete pořídit mravenčí farmu, či jak se moderně říká antquarium, zamyslete se nad tím, o jaký druh mravenců byste se rádi starali. Některé druhy totiž mají specifické nároky na teplotu, jiné na zeminu, ve které žijí. Je rozhodně lepší uvažovat nad těmi druhy, jejichž mraveniště nejsou příliš početná. Jejich kolonie totiž nejsou tak moc prostorově náročné.

Také jde o to, jestli se chcete starat o mravence z oblasti střední Evropy, nebo raději o nějakou exotiku. Dejme tomu, že dáváte přednost našim rodákům. Jejich chování je pro začátečníka snazší. Nemusíte příliš regulovat podmínky v teráriu, nevyžadují speciální zacházení a nemusíte za ně platit horentní sumy. Ze sta rodů mravenců v ČR jsou nejvhodnější ty zcela nejrozšířenější. Je to rod Myrmica, nebo Lasius, tedy mravenec obecný.

Nový domov pro novou rodinu

Mravenčí terárium, neboli formikárium, pro tyto nenáročné druhy by mělo mít již vytvořenou síť chodbiček. Mravenci jsou sice schopní stavaři a své mraveniště si dokáží vytvořit zcela sami, ale velmi to jejich kolonii oslabuje.  Klasszikus Formikárium | zdroj: Wikipedie.cz

Lze nakoupit speciální gel určený do mravenčích terárií, ale postačí měkké tvárnice Ytong, do kterých vyvrtáme základní strukturu labyrintu. Chodbičky pak zčásti zasypeme rašelinou a na povrchu formikária dáme písek.

Aby byli mravenci dobře vidět, je potřeba, aby terárium nebylo příliš hluboké. To znamená, že klasické skleněné boxy nepřipadají v úvahu. Mravenci by si centrum mraveniště vytvořili uprostřed nádoby a nic byste neviděli.

Pokud nejste zručný sklenář a truhlář, je pro začátek přece jenom lepší si formikárium pořídit z obchodu. Je zde garance, že splňuje jak potřeby mraveniště, tak i vaše estetické požadavky.

Nové nájemníky najdete hned

Pakliže máte formikárium hotové, je všechno připraveno. Mraveniště v přírodě najdete velmi snadno, horší je manipulace s ním. Opatrně ho narušte, třeba rýčem a pokuste se v nastalém ruchu najít komůrky samiček. Ty potřebujete pro založení nové kolonie.

U běžných druhů mravenců je dobré vzít i část kolonie s dělnicemi, protože samičky budou se stavbou nového mraveniště vyžadovat pomoc. Vše je jednodušší, pokud jste si své terárium vzali sebou. Umístěte nové kolonizátory na povrch a přikryjte sklem. Pak se začnou dít věci.

Aby měli mravenci dostatek energie pro založení nového domova, dopřejte jim zásobu vody v nádržce na povrchu, udržujte vlhkost a dejte jim najíst. Kombinace menších druhů hmyzu a medu je neodolatelná. Sem tam do terária hoďte piškot, nebo malý kousek ovoce.

Kousky, které mravenci nezkonzumují opatrně odstraňujte, aby nepřilákaly do terária roztoče. A to je všechno. Pokud budete své svěřence pozorovat a pečovat o ně, můžete se pyšnit opravdu neobvyklou okrasou svého bytu.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články