Načítání obsahu, prosím počkejte

Hostina pro potkany: Co jim chutná a co je může zabít?

4. 9. 2019 – 9:37
0
Hostina pro potkany: Co jim chutná a co je může zabít? Na čem si smlsne potkan? | zdroj: Pixabay

Potkan je všežravec a požitkář, to však neznamená, že mu můžete do misky nasypat cokoliv. Čím své malé chytré kamarády potěšit? A čemu se naopak vyhnout? 

Pro potkana není nutné kupovat nóbl drahá krmiva. Jako základ mu stačí obyčejná kvalitní směs zrní či granule a další zásadní živiny pak můžete doplnit formou vhodných, často takzvaných základních, potravin. Namíchejte mu z nich třeba müsli na míru. 

Od obilí po kuřecí 

Dospělý potkan potřebuje ve své stravě dost sacharidů, nejlépe těch složených. Ty mu poskytnete třeba naservírováním obilovin, rýže, celozrnných těstovin či brambor.

Potkana byste na obilí měli učit už od raného věku, přeučovat starší "zmlsané" jedince bývá náročné až nemožné. Přece jen řada dalších potravin bývá pro tato zvířátka, s často velice mlsnými jazyky, větší potěšení. 

ČTĚTE TAKÉ: Co nachystat pro kotě?

V případě podávání bílkovin buďte opatrnější. Pochybit můžete jak tím, že jich potkan bude (dlouhodobě) mít málo, tak i pokud ho budete intenzivně ládovat nad míru.

Z těch živočišných si potkan pošmákne na bílém vařeném masu či kousku sýra, občas i na tvarohu či bílém jogurtu. Z rostlinných třeba na luštěninách, nebo vlašských a lískových ořeších a mandlích. Právě ořechy, ale i semínka jsou navíc skvělým zdrojem nenasycených tuků.

Vlákninu zas v jídelníčku doplní okurek, mrkev, salát či jablka a hrušky. A pamlsky? Nechte potkana občas zobnout piškoty či ovocné dropsy. Pro doplnění minerálů jim pak ve zverimexu kupte minerální blok. 

Co by neměl ochutnat

Co se stolování týče, tak potkan si v pohodě dá své denní menu z misky v kleci či teráriu a zapije to dávkou vody z napáječky. Jen ji dejte trochu stranou od suchého krmiva, ať není z müsli polévku.

Potkan také velice rád a šikovně hoduje "venku" se svými chovateli. Pro mnohé z nich bývá rituál, že večeří, zatímco na rameni si svou kostku sýra či jiné dobroty dopřává potkaní kámoš. 

A na závěr důležité upozornění. Ačkoliv je potkan takzvaně "všežravý", existují věci, které by do misky, packy a hlavně úst nikdy dostat neměl. Toxická a příliš tučná je pro ně čokoláda, naprosto nevhodné jsou též uzeniny, alkohol - ten bývá jedovatý už v malých dávkách - tavené sýry a samozřejmě jakékoliv zkažené či plesnivé potraviny. 

 

 

 

Zdroje:  Vlastní , surpanblog.cz , http://www.czkp.cz , zijemenaplno.cz

Nejnovější články