Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak vytvořit ideální domov pro morče nebo potkana

4. 11. 2019 – 15:16
0
Jak vytvořit ideální domov pro morče nebo potkana zdroj: Pixabay

Hlodavci jsou oblíbenými mazlíčky také proto, že jejich chov je považován za nenáročný na vybavení. 

Je jistě pravdou, že domov hlodavce zařídíme snáz, než v případě akvarijních rybiček nebo exotického hada. Na druhou stranu nesmíme ani tak výběr vhodného bydlení a jeho vybavení podcenit, protože pohodlí a pocit bezpečí je základ spokojeného mazlíčka. Různé druhy hlodavců mají svá specifika, přesto lze hovořit o jistých základních pravidlech.

Na prvním místě je potřeba se zamyslet, jaký typ obydlí vlastně chceme. V zásadě jsou dvě varianty – klec nebo terárium, tedy prostupné mříže či skleněné stěny. Terárium je lepší variantou co se týče vyhazování nepořádku, prášení a podobně. Má ale v sobě jisté nebezpečí spočívající v nedostatečné cirkulaci vzduchu, prohřívání a podobně.

Vhodnější se zdá být klec – ta ale nesmí být vystavena průvanu a musíme počítat s větším nepořádkem kolem ní. Celá řada hlodavců ráda šplhá a to v teráriu prostě nejde.

hamster-1803423_1280 zdroj: Pixabay

Důležitá je i velikost, dostatek prostoru je vždy lepší. V podstatě neexistuje klec příliš veliká, zvířátko prostor vždy užije. Za to chyby příliš malého obydlí se můžeme dopustit snadno. Záleží pak na specifikách každého tvora - džungarský křečík bude mít menší nároky, než třeba králík.

Pro některé hlodavce je dobré, když jde klec vyhnat do výšky. Řeč je hlavně o těch, co si užívají šplhání, například pískomilové nebo potkani. Měli bychom ale myslet i na to, že většina hlodavců se ráda občas podívá z klece ven a pohraje si s námi, takové potkánky nebo králíčky bychom měli nechávat proběhnout denně, pouhý prostor klece jim stačit nebude, i kdyby byla sebevětší.

Co se týče vody a krmení, ideální jsou takové nádoby, které zabrání znečištění. Dnes je na trhu již celá řada "nepřevrhnutelných" misek ze kterých lze vybírat. Jen ty uvozovky jsou na místě, neb mnozí hraví tvorové rádi dokazují klamavost reklamy takového výrobku.

Právě kvůli tomu je lepší vodu podávat vždy v napáječkách, miska s vodou vždy hrozí vylitím...či naplněním něčím, co do ní nepatří. Podle velikosti napáječky z ní dokážou pohodlně pít snad všechny rozměrové kategorie hlodavců.

Důležitou je otázka podestýlky. Oblíbené a často užívané jsou piliny či hobliny, ty ale ve skutečnosti mnoha hlodavcům nesvědčí. Obzvlášť morčata mají hodně citlivé oči a piliny se snadno stanou příčinou zánětu. Také je potřeba počítat s tím, jak lehko se vyhazují - křeček neovládající pud hrabat noru je schopen vyházet polovinu obsahu klece ven.

rat-1759488_1280 zdroj: Pixabay

Občas se jako podestýlka používají noviny, ty samy o sobě jsou ale většinou nedostatečné, málo hřejí a nasákají příliš rychle. Velmi dobrou variantou jsou podestýlky "briketové" z lisovaných materiálů - dobře sají vše, co je potřeba vysát a nepráší, jsou ale dražší.

Hlodavci jsou možná malí, ale nejsou to žádní hlupáčci. Potřebují mít ve svém okolí dostatek podnětů a vyžití. Klec bychom proto měli vybavit různými hračkami odpovídajícími druhu. Křeček ocení běžecké kolo, potkan zase prolézací trubky, různé hamaky a podobně. Všichni mají rádi prvky umožňující trochu pohybu.

Na posledním místě se zmiňme o domečku - ten by měl zase odpovídat rozměru zvířete. Křečík se dobře vyspí v rozpůleném kokosu, králík potřebuje něco solidnějšího (často bývá přímo součástí klece). Někteří potkani či pískomilové mají rádi, když je domeček zavěšený ve výšce. Vždy platí, že domeček by měl být přiměřeně prostorný a pravidelně čištěný. Většina hlodavců má přirozenou potřebu "norovat" a tomu bychom jejich útočiště měli přiblížit.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články